Crna Gora izgubila milijardu eura zbog neostvarenih turističkih projekata

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2020. u 22:00
Kraljičinu plažu, kompleks vrijedan 180 mil. eura, trebala je graditi kompanija Royal Group iz UAE-a, koja je na kraju odustala/ SHUTTERSTOCK

Hoteli i vile koji su trebali biti izgrađeni na pet lokacija na obali podigli bi crnogorsku turističku ponudu na višu razinu.

Kada politička ometanja, osnažena vjerskim uvjerenjima, nadjačaju državni interes, krajnji rezultat je gubitak investicija od čak milijardu eura. Za toliki iznos ostala je uskraćena Crna Gora za pet projekata koji bi turističku ponudu Crne Gore podigli na višu razinu, pišu Dnevne novine.

Naime, ukupna vrijednost projekata koji su se trebali realizirati u Buljarici, Maljeviku, Kraljičinoj plaži, Valdanosu i Plavim horizontima iznosi čak milijardu i 50 milijardi eura. Crnogorska vlada još je u svibnju 2016. objavila javni poziv za valorizaciju Buljarice.

Od 11 milijuna četvornih metara zemljišta, na prodaju je ponuđeno 4,89 milijuna kvadrata. Početna cijena iznosila je 108 milijuna eura, odnosno 22 eura po kvadratu.

Natječaj proglašen neuspješnim
Međutim, sve je zapelo na u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj koja nije htjela prodati 30 hektara zemljišta kojim upravlja u Buljarici. Tvrdili su da ne mogu prodati zemljište, odnosno da bi mogli samo iznajmiti i to pod uvjetom da je riječ o projektu za dobrobit građana. Kompanija CDC International Corporation (CDCIC) s Kajmanskih otoka dostavila je ponudu od 108 milijuna eura, ali nije prihvaćena.

Zbog protivljenja dijela javnosti, Mitropolije crnogorsko-primorske, te činjenice da je ponudu uime kompanije CDCIC dostavila bivša zaposlenica Ministarstva održivog razvoja i turizma, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je u lipnju 2017. proglasio natječaj za valorizaciju Buljarice neuspješnim. Plan da se izgradi 11,5 milijuna kvadrata stambeno-poslovnog prostora nije realiziran, a Buljarica je i danas neuređena.

300

milijuna eura vrijedan je luksuzni turistički kompleks ruskih ulagača na Maljeviku, pokraj Sutomora, čija realizacija kasni već 13 godina zbog podjela u gradskoj vlasti Bara

Političke igre i loš odnos prema ulagačima doveli su do toga da projekt na Maljeviku, blizu Sutomora, kasni 13 godina. Na toj je lokaciji trebao biti izgrađen luksuzni turistički kompleks vrijedan 300 milijuna eura, ali od 2007. kada je kompanija Sonuba Montenegro kupila zemljište na Maljeviku do danas ništa nije urađeno kako bi počela izgradnja jednog od najvećih projekata na crnogorskom primorju.

Prije devet godina tvrtka Sonuba Montenegro promijenila je vlasnika, a posao je preuzela ruska Merkur grupa koja je zatražila izmjenu detaljnog urbanističkog plana, odnosno nešto manju površinu za gradnju.

Njihov plan je bio izgradnja luksuznih objekata na 150.000 kvadrata, dok je starim DUP-om predviđena gradnja na daleko više četvornih metara. Do danas, investitoru se nije izašlo ususret jer su za izmjene DUP-a u Gradskom vijeću Bara bili samo vijećnici Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke. Protiv su bili predstavnici Socijaldemokratske partije, Demosa, Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije. Pozitivna Crna Gora i Socijaldemokrati bili su uzdržani.

Glavni razlog protivljenja je taj što bi, kako se tvrdi, izmjenama Općina ostala bez gotovo 10 milijuna eura, koji su im dosuđeni pravomoćnom presudom. Investitor je odmah uplatio 32,5 milijuna eura za zemljište, ali umjesto turističkog kompleksa na Maljeviku još stoji prazna ledina. Najavljivalo se zapošljavanje najmanje 300 osoba. A najočitiji primjer političke opstrukcije je projekt na Kraljičinoj plaži između Bara i Budve.

Renomirana kompanija Royal Group iz Ujedninjenih Arapskih Emirata na kraju je odustala od Crne Gore, a glavna kočnica za realizaciju tog milijunskog projekta bila je Socijaldemokratska partija. Lider te stranke Ranko Krivokapić uporno je tvrdio da Kraljičinu plažu ne treba prodati zbog sumnje da postoje “elementi korupcije”, što nikad nije dokazano. Luksuzni turistički kompleks vrijedan 180 milijuna eura u kojem bi bilo zaposleno najmanje 200 osoba ostao je mrtvo slovo na papiru.

Tvrde da još nisu odustali
Niti projekt na Valdanosu nije realiziran, a država je ostala bez 220 milijuna eura, koliko je bilo planirano ulaganje u lokaciju u blizini Ulcinja. Crna Gora nije postigla dogovor s predstavnicima britanske komanije Cubus Lux, a plan je bio da se za četiri godine izgradi turistički kompleks koji bi obuhvaćao tri hotela s pet zvjezdica, luksuzne vile, konferencijske dvorane, spa-centre, bazene i slične sadržaje.

Britanci su, prema pisanju crnogorskih medija, odustali od projekta jer su im tražena dodatna jamstva da mogu završiti projekt u predviđenom roku, iako to nije bilo predviđeno natječajem. Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, rekao je 2015. da ima saznanja kako je predstavnik jedne države nekome u Crnoj Gori dao 25.000 eura za rušenje projekta Valdanos.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) tužila je Savjet za privatizaciju Upravnom sudu jer nije objavljena dokumentacija koju je dostavio Cubus Lux. Od 2010., kada je lokacija bivšeg hotela Plavi horizonti prodana kompaniji Qatari Diar, počeli su i problemi s tim projektom, vrijednim 250 milijuna eura. veliki turistički resort trebao je biti završen još 2014. godine, ali nije se daleko stiglo.

Srušen je stari hotel, i tu se stalo, i to najviše, navodno, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Iz kompanije Qatari Diar više puta su ponavljali kako nisu odustali od tog projekta i da će kompleks biti izgrađen, ali ta obećanja još nisu realizirana.

Komentirajte prvi

New Report

Close