Naši susjedi će dobiti prvu digitalnu valutu

Autor: Poslovni dnevnik , 27. travanj 2021. u 13:28
Foto: Shutterstock

Nije potreban nikakav terminal, već samo uređaj na kojem je instalirana aplikacija, odnosno pametni telefon ili tablet.

U Crnoj Gori promovira se projekt za uvođenje stablecoin perpera, digitalne valute čija bi vrijednost bila vezana za euro. Početak primjene očekuje se u sektoru turizma, budući da Crna Gora kao destinacija može na taj način dobiti dodatnu prednost u odnosu na konkurenciju, javlja portal Bankar.me.

Stablecoin perper, kako se navodi, mogu koristiti svi – građani, turisti i tvrtke jednostavnom zamjenom eura. Vrijednost koju će jedan perper imati uvijek će iznositi jedan euro.

Drugim riječima, ne postoji rizik od gubitka vrijednosti u slučaju pada cijene, kao što je to slučaj s volatilnim kriptovalutama. Upravo zato se ta vrsta digitalnog novca naziva stablecoin, jer je njihova vrijednost trajno vezana za postojeću fizičku valutu.

Ideja o stvaranju crnogorskog stablecoina nastala je prije tri godine kada su u potrazi za pametnom implementacijom blockchain tehnologije dva čovjeka istovremeno pokrenula prve tokene.

Riječ je o Aleksandru Kapisodi, crnogorskom znanstveniku koji radi u Njemačkoj i Ivanu Joličiću, koji vodi kodni tim angažiran na toj ideji i koji je crnogorskoj javnosti najavio finansijsko-tehnološku revoluciju.

Prema riječima Joličića, bit će emitirano onoliko perpera koliko bude uplaćeno novca. “Zasad to funkcionira uplatom na žiro-račun banke i to je moguće učiniti u svakom obliku u kojem se sredstva prenose s jednog na drugi račun, odnosno uz korištenje svih dostupnih bankarskih mehanizama uplate novca, a u tijeku je izrada sustava koji će sljedećih mjeseci omogućiti da se dopuna računa na kojem su perperi obavlja izravnim korištenjem platne kartice korisnika”, objašnjava Joličić.

Uvođenje ovog načina plaćanja za trgovce, ugostitelje i hotelijere bit će znatno jeftinije od plaćanja karticom, jer nije riječ o sustavu koji zahtijeva dodatne troškove.

Nije potreban nikakav terminal, već samo uređaj na kojem je instalirana aplikacija, odnosno pametni telefon ili tablet.

“Crna Gora je idealna i za testiranje stablecoin eura zato što nije opterećena zakonskom regulativom i zato što je vrijednost eura koji u Crnoj Gori u monetarnom smislu doista pokrivena realnom vrijednošću valute”, objasnio je Joličić.

Komentirajte prvi

New Report

Close