Isplatit će 10 milijuna eura bivšim radnicima propalih državnih tvrtki

Autor: Poslovni dnevnik , 01. rujan 2021. u 07:30
Foto: Shutterstock

Zakonom će biti utvrđeni kriteriji, rokovi i dinamika isplate otpremnina bivšim radnicima kompanija Kombinat aluminija, Prerada, Kovačnica, Rudnici boksita, Metalac i Tvornica elektroda Piva.

Pravda će konačno biti zadovoljena za više od 650 bivših radnika u Crnoj Gori koji su zbog pokretanja stečajnog postupka morali napustiti svoja radna mjesta, pišu Vijesti.

Ukupna vrijednost otpremnina za radnike iz rudarske i metalske industrije, prema projekcijama Ministarstva ekonomskog razvoja (MER), iznosit će oko 10 milijuna eura, a proračunom za 2022. bit će predviđen dio novca za tu svrhu.

”Ispravit će se nepravda počinjena prema određenoj kategoriji bivših radnika iz bivših državnih tvrtki, te je u potpunosti opravdan trošak iz državnog proračuna”, rekli su iz MER-a.

Radna grupa koja se bavi izradom prijedloga Zakona o izmirenju obveza prema bivšim radnicima iz rudarske i metalske industrije prikuplja potrebne podatake o broju i kategoriji bivših radnika iz velikih državnih poduzeća, koji su nakon stečaja ostali bez posla, a nisu dobili otpremninu ili neku drugu naknadu.

Zakonom će biti utvrđeni kriteriji, rokovi i dinamika isplate otpremnina bivšim radnicima kompanija Kombinat aluminija, Prerada, Kovačnica, Rudnici boksita, Metalac i Tvornica elektroda Piva.

”Predstavnici radne grupe angažirani su na pregledu arhivske građe unatrag desetak godina kako bi prikupili sve podatke do danas, koji će poslužiti kao osnova za formiranje valjanih spiskova radnika s ciljem realizacije prava na otpremnine.

Zbog brže i preciznije obrade podataka pokrenute su aktivnosti na izradi softverskog rješenja za tu svrhu”, priopćili su iz MER-a.

Plan je, prema njihovim riječima, da radna grupa prijedlog zakona u što kraćem roku dostavi Jakovu Milatoviću, ministru ekonomskog razvoja Crne Gore, kako bi zakon bio upućen Skupštini na usvajanje do kraja godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close