Coca-Cola kupuje srpskog proizvođača vode

Autor: Poslovni.hr , 19. studeni 2021. u 06:42
Foto: Unsplash

Konkurentsko vijeće BiH zaključilo da u ovom slučaju nije postojala obveza prijave koncentracije, te je odbacilo prijavu kompanije Allied Beverages Adriatic.

Kompanija Allied Beverages Adriatic iz Zemuna (ABA), vlasnik brenda flaširane vode Rosa, tvrtka kćer američke kompanije Barlan Inc koju kontrolira američka The Coca-Cola Company, namjerava preuzeti tvrtku Anđelković al iz Beograda, pokazuje prijava koncentracije Konkurentskom vijeću BiH, javlja Indikator.ba.

Kompanija Allied Beverages Adriatic sklopila je 13. srpnja 2021. ugovor o kupovini udjela tvrtke Anđelković al te će ona nakon završetka transkacije biti pod neizravnom kontrolom The Coca-Cola Company preko njenih povezanih tvrtki Barlan Inc. i The Coca-Cola Export Corporation. ABA je vlasnik žiga vlasnik žiga Rosa i nositelj poslovanja u Srbiji u sklopu kojeg se flašira negazirana prirodna izvorska vodu i plasira na tržište Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i na druga tržišta, dok je tvrtka Anđelković al u aluminijskom poslu te proizvodi ploče, listove, cijevi i profile od plastike, što se obavlja u proizvodnom pogonu u Staroj Pazovi, a od 2017. godine, kada je kupila tvornicu vode u Neresnici kod Kučeva, proizvodi negaziranu i gaziranu prirodnu mineralnu vodu koja izvire na obroncima Homoljskih planina, pod brendovima Duboka i Deep.

Početkom ove godine, a s ciljem prodaje poslovanja s vodom, Anđelković je pokrenuo podjelu kompanije na dvije neovisne tvrtke tako da je izdvojio novu tvrtku koje će se nastaviti baviti aluminijskim poslom, dok je u ostatku kompanije koji je namijenjen prodaji ostao posao s prirodnom mineralnom vodom, s povezanom imovinom i zaposlenicima. Anđelković al nema povezanih tvrtki u Bosni i Hercegovini. Konkurentsko vijeće BiH zaključilo da u ovom slučaju nije postojala obveza prijave koncentracije, te je odbacilo prijavu kompanije Allied Beverages Adriatic.

Komentirajte prvi

New Report

Close