Cijene prehrambenih proizvoda i dalje ostaju ograničene

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2022. u 13:22
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

U trgovačkim lancima kažu kako ne očekuju da će se ta mjera uskoro ukinuti.

Uredba vlade Srbije kojom se najviše cijene šest osnovnih prehrambenih proizvoda ograničavaju na razinu od 15. studenoga istječe 8. veljače. Očekuje se da će ta uredba biti produžena, pišu Večernje novosti.

Prema riječima Tatjane Matić, ministrice trgovine, to je nužno zbog nastavka inflatornih pritisaka.

“Cijene robe široke potrošnje prate se na dnevnoj razini i od stupanja na snagu uredbe nije bilo većih fluktuacija. Međutim, uslijed nastavka inflatornih pritisaka koji će, prema procjenama Narodne banke Srbije, trajati do trećeg tromjesečja ove godine, nužno je produžiti trajanje uredbe”, objasnila je Matić.

U trgovačkim lancima kažu kako ne očekuju da će se ta mjera uskoro ukinuti.

Ograničene cijene odnose na šećer kristal od jednog kilograma, brašno tip 500 i tip 400 glatko, u pakiranjima do pet kilograma, suncokretovo ulje od jedne litre, svinjski but, trajno mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti u ambalaži od jedne litre. Proizvođači tih namirnica moraju ih isporučivati u prosječnim količinama za posljednjih 12 mjeseci.

Ta mjera je vrlo važna jer je došlo do velikog poskupljenja sirovina i proizvoda na globalnoj razini što se prelijeva i na srpsko tržište. Cilj je da se na taj način zaštiti standard građana jer se u strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda najveći dio odnosi upravo na navedenih šest artikala kojima je zamrznuta cijena.

Vlada je uredbu kojom je ograničila cijene za pet namirnica usvojila 30. studenoga, a 9. prosinca je proširila na šest proizvoda za koje je utvrdila veće količine pakiranja. Za kršenje odredbi predviđene su novčane kazne u iznosu od 100.000 (oko 830 eura) do dva milijuna dinara (oko 16.500 eura), kao i zabrana obavljanja djelatnosti od šest mjeseci do jedne godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close