Ono što je nekad bio svojevrsni “svinjski otpad”, posljednjih godina postaje gastro delicija čija cijena skače u nebo. Čvarak, ocvirk, grump, duvan čvarak, töpörtö, džimirinki. Šest je to popularnih regionalnih naziva za jedan od sporednih proizvoda svinjokolje, nastao topljenjem masti svinjske potrbušine i leđa, čija proizvodnja se razlikuje u regionalnim nijansama.
U Hrvatskoj su daleko najskuplji u regiji pa im cijena nerijetko doseže i 25 eura za kilogram, posljednjih godina cijena im skače i u susjednoj Srbiji, no pravo je iznenađenje kako su posljednjih tjedana čvarci dosegnuli astronomske razine i u Bosni i Hercegovini koja još uvijek vrijedi za regionalni “melem” za preskupu hranu.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu