Cijena soje u RS do 40 posto veća nego lani

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Kinezi su pokupovali sve žitarice i uljarice za hranidbu stoke koje su mogli nabaviti, prije svega na tržištima istočne Europe.

Cijena soje u Republici Srpskoj dosegnula je rekordnu cijenu od jedne KM (0,5 eura) po kilogramu, potvrdili su poljoprivrednici iz tog BiH entiteta. Tako je, uspoređuju farmeri, ta uljarica sada skuplja za 30 do 40 feninga po kilogramu u odnosu na cijenu koju je postizala u vrijeme žetve prošle godine.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže za Nezavisne novine da je razlog rasta cijena poremećaj na svjetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda koji je nastao zbog pandemije koronavirusa.

“A kod nas najveće zasluge za više cijene ima Kina, jer je u toj zemlji za nekoliko postotaka porasla proizvodnja svinja. Da bi to uradili, pokupovali su gotovo sve količine stočne hrane, prije svega žitarica i uljarica koje su mogli nabaviti, a posebno na tržištu istočne Europe”, rekao je Marinković. Prema njegovim riječima, do viših cijena došlo je zbog svih sastojaka za stočnu hranu.

Još skuplje u Srbiji

“Kilogram soje u zrnu kod nas sada stoji jednu KM, dok je u vrijeme žetve prošle godine soja otkupljivana po cijeni od 58 do 68 feninga po kilogramu”, dodao je Marinković, objašnjavajući da sojina sačma, kao najveća stavka u proizvodnji stočne hrane, ali i sastojak kojeg koriste svi stočari, stoji od 1,2 do 1,4 KM po kilogramu.

“Već neke trgovačke kompanije nude 90 feninga po kilogramu za soju koja je tek posijana, dok je u Srbiji ponuđena cijena 85 dinara (0,6 eura) za urod iz 2021. godine”, istaknuo je Marinković.

0,5

eura stoji kilogram soje u Republici Srpskoj

Kako je rekao, RS prati susjedne zemlje, od kojih i uvozi, tako da Srbija već ima probleme sa zalihama kukuruza.

“Budući da su izvezli velike količine po dobroj cijeni, realno je očekivati da će cijena te žitarice biti u daljnjem rastu, ali padati neće sigurno”, rekao je Marinković.

Da cijene uljarica svakodnevno rastu i da se ne zna kada će se zaustaviti taj trend, kaže i Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

“Mi smo dugi niz godina najavljivali da će doći do poremećaja na tržištu, jer su cijene svih žitarica i uljarica koje su nužne za stočnu hranu, dosegnule enormnu visinu”, rekao je Bakajlić.

Velika kašnjenja u sjetvi

On dodaje da ne zna niti kako stočari uspijevaju hraniti stoku uz tako visoke cijene, a da je ne mogu prodati gotovo nikome.

“Sadašnje visoke cijene žitarica, ali i uljarica, utjecat će na to da će se stočari teže odlučiti za uzgoj velikih grla stoke”, istaknuo je Bakajlić.

Da je nestašica soje na tržištu razlog viših cijena, mišljenje je Miloša Nožinića, voditelja Zavoda za industrijsko bilje Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

“Očito da ima problema kod uvoza na europsko tržište, jer se najviše soje uvozi iz SAD-a i Argentine”, rekao je Nožinić. Prema njegovim riječima, nepovoljne vremenske prilike ove godine pogodile su sjetvu soje, odnosno stvarale su probleme u razdoblju sjetve.

“Bilo je velikog kašnjenja, tako da još nemamo podatke koliko je površina u RS zasijano sojom”, objasnio je Nožinić. Prošle godine u RS sjetva soje planirana je na oko 4088 hektara.

Komentirajte prvi

New Report

Close