Jedinstvena mjera: Zabranili doček 2022. na otvorenom, ali ne i u zatvorenim prostorima

Autor: Poslovni dnevnik , 30. prosinac 2021. u 13:55
Nova godina dočekivat će se na gradskim trgovima/Shutterstock

Crna Gora će u Novu godinu ući bez tradicionalnih koncerata na gradskim trgovima, što će u slučaju Budve, poznate po ekskluzivnim proslavama novogodišnje noći, donijeti značajan gubitak prihoda.

Neobično je to što će Crna Gora u 2022. ući bez tradicionalnih koncerata na otvorenom, dok su dopuštena novogodišnja okupljanja u hotelima, restoranima i klubovima, kažu za Radio Slobodna Europa (RSE) građani i ugostitelji iz Budve, poznate po ekskluzivnim proslavama Nove godine, koje su prije pandemije privlačile tisuće gostiju iz Crne Gore i regije.

“Nema logike da se ne može slaviti na otvorenom, a da je dopušteno u zatvorenom prostoru, u restoranima”, kaže Jelena koja je razočarana što neće biti masovnog dočeka na starogradskom trgu u Budvi.

Dok je dio građana Budve nezadovoljan zbog zabrane dočeka na otvorenom, posljednji epidemiološki podaci ukazuju na dramatičan porast broja novih zaraza.

Iako je Turistička organizacija Budve početkom studenoga objavila da je ugovorila novogodišnje koncerte s Gibonnijem i Lepom Brenom, zdravstvene vlasti su krajem mjeseca priopćile da se zbog pandemije zabranjuju svečani dočeci na otvorenom. Ipak, mjerama od 22. prosinca dopuštene su proslave u zatvorenom, uz Covid potvrde. Ugostiteljski objekti će tijekom blagdana moći raditi i nakon ponoći.

U prodaji samo 50% mjesta
Iz Uprave za inspekcijske poslove za RSE su rekli da će sljedećih dana dogovoriti mjere pojačanog nadzora za vrijeme novogodišnjih blagdana.

Inače, prema mjerama, ugostitelji će organizirati doček Nove godine, morat će osigurati kontrolu Covid potvrda gostiju. U objektima može boraviti do 100 osoba, s najmanje četiri četvorna metra po gostu. Svi moraju nositi zaštitne maske, osim za vrijeme konzumiranja jela i pića.

Igor, menadžer jednog od restorana na Slovenskoj obali, podsjeća i da osoblje mora biti cijepljeno ili imati potvrdu da su negativni na koronavirus.

“Sva mjesta su rezervirana, a mi smo spremni i očekujemo goste”, kaže Igor.

I u hotelskoj grupi Montenegro Stars, koji ima Safe Travels oznaku, zbog mjera su prepolovili kapacitete te je u prodaji samo 50 posto mjesta, a proslava je s tri skraćena na dva dana.

Ranije su iz Udruženja ugostitelja tražili da se omoguće gradske proslave na otvorenom pod istim uvjetima kao i u zatvorenim objektima. No zdravstvene vlasti nisu udovoljile njihovim zahtjevima.

Ostali bez rezervacija
“U Ministarstvu zdravlja nije bilo sluha za to pa smo došli u situaciju da u našem susjedstvu, u Dubrovniku, na Zlatiboru, u Beogradu, organiziraju dočeke na otvorenom, a mi ne. To su sve destinacije s kojih su nam tradicionalno dolazili gosti”, kaže Aleksandar Jovanović iz Udruženja ugostitelja Budve.

To će, prema riječima trgovaca i turističkih djelatnika, značiti gubitak prihoda na koji su računali da bi preživjeli do ljetnje sezone.

Dragan, koji posreduje u iznajmljivanju privatnog smještaja, kaže da su gotovo sve rezervacije otkazane nakon objave da neće biti programa na trgu. Podsjeća da su tijekom godine organizirani masovni glazbeni festivali uz epidemiološke mjere i smatra da se isto moglo uraditi i za vrijeme novogodišnjih blagdana.

Komentirajte prvi

New Report

Close