CG trgovci koriste priliku i podižu cijene prehrambenih proizvoda

Autor: Poslovni dnevnik , 25. ožujak 2020. u 22:00
Tržišna inspekcija utvrdila je povećanje cijena brašna, mlijeka, jaja, šećera i drugih prehrambenih i higijenskih proizvoda/SHUTTERSTOCK

Građanima treba pomoći, posebno umirovljenicima, ne treba koristiti ovu nesreću da se na njoj zarađuje, poručuju umirovljeničke udruge.

Više crnogorskih umirovljeničkih udruga traži od Dragice Sekulić, ministrice ekonomije i Tržišne inspekcije da zaustave rast cijena hrane, navodeći konkretne primjere sa značajnom promjenom kod pojedinih proizvoda, pišu Vijesti.

Iz Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) poručili su da mole sve umirovljenike da poštuju uputstva vlade i Instituta za javno zdravlje da bi pomogli sebi i drugima u ovom teškom razdoblju.

PIR, Udruženje za zaštitu umirovljenika i invalida Crne Gore te Udruženje civilnih, vojnih i invalida rada tvrde da uočavaju poskupljenja i zahtijevaju da vlast oštrije kontrolira i pronađu način da spriječi divljanje cijena.

“Molimo nadležne organe da kontroliraju trgovce prehrambenim i drugim nužnim proizvodima, da snize cijene koje su naglo povećali gotovo u svim trgovinama, a posebno u privatnim prehrambenim trgovinama“, priopćio je Momo Joksimović, predsjednik PIR-a.

Umirovljenicima 50 eura

Članovi udruženja osigurali su provjere za “desetke marketa i prehrambenih trgovina” i uvjerili se da su cijene naglo skočile, a posebno za one proizvode koji su sada potrebni.

“Tako se u velikim samoposlugama cijena limuna, prije pojave koronavirusa, kretala od 1,6 do 1,8 eura za kilogram, u mini trgovinama do dva eura, a cijena bijelog luka od tri do 3,2 eura. Sada je cijena limuna u mega marketima od 2 do 2,3 eura, a u manjim prehrambenim privatnim objektima od 2,7 do tri eura, a cijena bijelog luka s oko tri eura povećana je na 5,5 eura do čak 10 eura za kilogram u pojedinim trgovinama.

Kilogram krumpira stoji od 60 centi do euro, a povećana je cijena brašna, naranči, jabuka i velikog broja namirnica, što je lako provjeriti“, rekao je Joksimović.

2,3

eura cijena je kilograma limuna u velikim trgovinama, a bila je 1,8 eura

Tržišna inspekcija je nedavno priopćila da je od 9. do 17. ožujka u sklopu 184 kontrole trgovačkih objekata s prometom prehrambenih proizvoda, utvrdila da je u njih 14 registrirano povećanje cijena brašna, mlijeka, jaja, šećera, soli, riže, tjestenine, svježeg mesa, ribe, voća i povrća, jestivog ulja, dječje hrane, pelena, deterdženta za pranje rublja i posuđa te sapuna. Tvrde da u 170 slučajeva nije došlo do promjene maloprodajne cijene.

“Građanima treba pomoći, posebno umirovljenicima. Ne treba koristiti ovu nesreću da se na njoj zarađuje“, poručili su iz PIR-a. Prosječna mirovina u Crnoj Gori, s povećanjem u 2020., iznosi 288,91 eura i do tog iznosa mjesečno primanje ima 63.578 umirovljenika. Prema mjerama vlade za ublažavanje ekonomskih posljedica, umirovljenici koji imaju najniže mirovine od 128 eura, njih 11.957, dobit će jednokratnu pomoć od 50 eura.

Loše socijalno stanje

Ministrica ekonomije priopćila je 13. ožujka, nakon tumačenja Uprave za inspekcijske poslove i prvih značajnih poskupljenja u ljekarnama, da je formiranje cijena slobodno po zakonu.

“To je sada legalno, ali ne znači da je moralno. Danas je legalno, ali ne znači da će i sutra tako biti. Krenuli smo od preporuke, preko upozorenja, a naredbom možemo ograničiti cijene”, poručila je ministrica.

289

eura prosječna je mirovina u Crnoj Gori, s povećanjem iz 2020. godine

O nezavidnom socijalnom stanju u Crnoj Gori svjedoči I podatak da je bankama stiglo gotovo 30.000 zahtjeva za odgodu otplate kredita. Moratorij na otplatu, u trajanju od tri mjeseca, sedam banaka koje posluju u Crnoj Gori omogućile su gospodarstvu i građanima zbog izvanrednih mjera proglašenih uslijed pandemije koronavirusa.

Najviše prijava primila je Erste banka. “Do 16 sati u utorak, stiglo je oko 6200 obavještenja korisnika o prihvaćanju prava na odgodu kreditnih obveza. Mnogo je veći broj fizičkih osoba, što je i očekivano”, rekli su Dnevnim novinama iz Erste banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close