CG odbija 10.000 doza cjepiva koje želi donirati poduzetnik Petros Stathis

Autor: Poslovni dnevnik , 27. siječanj 2021. u 22:00
Ne zna se kako će grčki poduzetnik nabaviti cjepivo za Crnu Goru/SHUTTERSTOCK

Preko Covaxa dobit ćemo 5850 doza Pfizer/BioNTech cjepiva, a s drugima smo ugovorili još više tako da nema potrebe za donacijom, kažu iz Ministarstva zdravlja.

Dok se još ne zna kada će i od kojeg proizvođača u Crnu Goru doći prvo cjepivo protiv koronavirusa vlada premijera Zdravka Krivokapića nije odlučila hoće li prihvatiti ponudu grčkog poduzetnika Petrosa Stathisa koji želi Crnoj Gori, u kojoj živi, donirati 10.000 doza kineskog cjepiva.

Iz vlade stižu kontradiktorne izjave o Stathisovoj ponudi, što je izazvalo burne reakcije dijela javnosti koja u svemu vidi i političke motive jer je Stathis godinama bio strateški partner bivše vlasti koju je vodila Demokratska partija socijalista (DPS) i predsjednik Milo Đukanović, piše Radio Slobodna Europa (RSE).

Nužna je provjera kvalitete

Grčki poduzetnik u Crnoj Gori razvija poslove u području turizma, medija i nekretnina.

Njegova kompanija Adriatic Properties zakupac je najekskluzivnijih hotela Sveti Stefan – Miločer, a dopušteno mu je i da u dijelu Miločerskog parka, u blizini Svetog Stefana, na mjestu starog hotela Kraljičina plaža izgradi novi sa 126 apartmana, od koji je dio za prodaju. Stathis je također vlasnik dva portala i dnevnog lista Pobjeda.

Upravo iz ureda Mila Đukanovića 21. siječnja priopćeno je da je Stathis, koji je vlasnik i Universal Capital Banka, ponudio Crnoj Gori donaciju od 10.000 doza cjepiva kineske kompanije Sinopharm, koja se koristi u više zemalja, a o čijoj kupovini pregovara i nova vlada.

Jelena Borovinić Bojović, ministrica zdravlja, rekla je da je vlada već imala i drugih ponuda za takav način nabavke cjepiva, ali da su se u interesu javnog zdravlja odlučili da cjepivo nabave izravnim vezama i međunarodnim bilateralnim ugovorima. Ipak, nije isključila mogućnost da će prihvatiti Stathisovu donaciju.

“U tom slučaju treba provjeriti kvalitetu cjepiva, ali i način na koji će kompanija koja se službeno ne bavi nabavkom i distribucijom cjepiva to uraditi”, dodala je ministrica. Međutim, Borko Bajić, državni tajnik u Ministarstvu zdravlja, izjavio da nema potrebe za bilo kakvom donacijom.

‘Skandalozna odluka’

“Crna Gora će preko Covaxa dobiti oko 5850 doza cjepiva kojeg proizvode Pfizer i BioNTech, a s drugim proizvođačima ugovorili smo posve dovoljan broj cjepiva da pokrijemo prioritetne skupine i predviđeni broj građana tako da nema potrebe da se bilo šta donira“, objasnio je Bajić.

Prema Uputstvu o prijemu i načinu evidentiranja donacija i sponzorstva opreme u zdravstvenim ustanovama, donaciju mora odobriti Agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Ona mora biti iz pouzdanih izvora i imati certifikat o usklađenosti s crnogorskim propisima. S druge strane, oporbene stranke oštro su osudile mogućnost da donacija od 10.000 doza cjepiva bude odbijena.

“Ne raspolažemo sa 500.000 pa da nam je 10.000 doza nevažno. Nemamo niti jedno cjepivo“, kaže Mirko Stanić, dužnosnik Socijaldemokratske stranke, koja odluku Ministarstva zdravlja ocjenjuju skandaloznom i politički motiviranom. Početkom travnja prošle godine, dok je na vlasti još bio DPS, Stathis je Crnoj Gori donirao 500.000 zaštitnih maski, 300.000 medicinskih rukavica, 2000 testova i 500 odijela.

Komentirajte prvi

New Report

Close