CG noćni klubovi pred stečajem, traže da im se dopusti rad u sezoni

Autor: Poslovni dnevnik , 30. svibanj 2021. u 22:00
Brojni turisti dolaze ljeti na crnogorsku obalu upravo zbog bogatog noćnog života/SHUTTERSTOCK

U Crnu Goru bez testa na koronavirus smiju ući građani Srbije, Hrvatske, BiH, Rusije, Belorusije, Ukrajine i Albanije.

Vlasnici crnogorskih noćnih klubova traže od nadležnih tijela da im pomognu i omoguće rad tijekom predstojeće ljetnje turističke sezone, javlja portal CdM.

“Gotovo dvije godine noćni su klubovi u Crnoj Gori zatvoreni, a za državu su gotovo nevidljivi. I dok su brojni sektori dobivali pomoć, odnosno subvencije, noćni klubovi nisu dobili ništa. Suvišno je objašnjavati koliko je teško preživjeti u okolnostima ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, ali svjesni složenosti zdravstvene situacije nismo se obraćali nadležnima.

Međutim, ovo predugo traje, zbog čega smo prisiljeni tražiti da nam se dopusti rad jer smo gotovo došli do stečaja”, navode iz udruge Ugostitelji Crne Gore.

Prema njihovim riječima, noćni klubovi čine prepoznatljivu turističku ponudu Crne Gore, koja zapošljava veliki broj osoba i ostvaruje značajne prihode, te daje i veliki doprinos punjenju državnog proračuna.

Predložili cijepljenje radnika

“Dvije godine bez ikakvih prihoda, bez dana rada, uništile su naš posao i ako ne nađemo kompromis, usto što ćemo morat zatvoriti klubove, Crna Gora će ostati i bez znatnog broja gostiju koji u našu zemlju dolaze upravo zbog bogatog noćnog života”, ističu iz udruge.

Podsjećaju kako su predložili cijepljenje zaposlenika da bi se smanjio rizik od širenja zaraze te ističu da su spremni poštivati sve propisane zdravstvene mjere.

“Uz poštivanje mjera, zajedničku odgovornost, smatramo da ova priča može biti uspješna na obostranu korist, kako vlasnika, zaposlenika, gostiju i turista, tako i države kojoj treba svaki euro da bi mogla financirati plaće, mirovine, socijalna i druga davanja”, poručuju Ugostitelji Crne Gore.

Inače, vlada Crne Gore usvojila je početkom svibnja zdravstvene protokole za ljetnju sezonu. Prema riječima Jakova Milatovića, ministra ekonomskog razvoja, cilj protokola je da se održi dobra epidemiološka situacija.

Gostima besplatan PCR test

Zdravstvenim protokolima predviđeno je da svi hotelijeri 10% smještajnih kapaciteta ostave za smještaj gostiju koji su se zarazili koronavirusom.

Jelena Borovinić Bojović, ministrica zdravlja, rekla je kako je vlada donijela odluku da turisti koji se razbole od koronavirusa za vrijeme boravka u Crnoj Gori budu zbrinuti i liječe se o trošku crnogorske države. Također, ako PCR test bude potreban za povratak turista u njihovu zemlju, moći će se besplatno testirati u Crnoj Gori u Institutu za javno zdravlje ili u privatnim laboratorijima, ako tako žele.

Ministarstvo zdravlja obavijestilo je Institut za javno zdravlje i sve domove zdravlja u Crnoj Gori da se od 13. svibnja 2021. godine turistima besplatno rade PCR testovi, ako im je taj test nužan za povratak u njihove zemlje.

Osnovana je i radna grupa za turizam i gospodarstvo u sklopu Komisije za borbu protiv koronavirusa, a čiji će zadatak biti da bude “filter” prema Komisiji kada je riječ o problemima tijekom ovogodišnje turističke sezone.

Na snazi ostaje mjera o ulasku u Crnu Goru bez testa građanima Srbije, Hrvatske, BiH, Rusije, Belorusije, Ukrajine i Albanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close