Osnivaju logističku tvrtku za osvajanje regije

Autor: Poslovni dnevnik , 02. studeni 2020. u 14:00
U novoj kompaniji Slovenci će zadržati 51% vlasničkog udjela, dok će 49% pripasti Česima/SHUTTERSTOCK

EP Holding jedna je od vodećih energetskih kompanija koja ima 16,7 milijardi eura imovine i 8,6 milijardi eura prihoda od prodaje.

Na prijedlog Uprave, Nadzorni odbor Slovenskih željeznica (SŽ) dao je suglasnost za strateško partnerstvo u području teretnog transporta i logistike s češkim EP Holdingom iz Praga. Još zeleno svjetlo mora dati Slovenski državni holding.

EP Holding jedna je od vodećih energetskih kompanija koja ima 16,7 milijardi eura imovine i 8,6 milijardi eura prihoda od prodaje, navodi se u priopćenju za javnost Slovenskih željeznica.

Prošle godine holding je ostvario 2,1 milijardu eura dobiti prije amortizacije i kamata. Logistika u njegovom portfelju dobiva sve više na značaju, a svoju južnu diviziju želi razviti sa Slovenskim željeznicama.

EP Holding i Slovenske željeznice zajednički će osnovati novu kompaniju. Slovenci će zadržati 51% vlasničkog udjela, dok će 49% pripasti Česima.

Cilj strateškog partnerstva je stvaranje vodeće logističke kompanije u jugoistočnoj Europi, koja uključuje Sloveniju, sjevernu Italiju, Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Bugarsku, Rumunjsku, Srbiju i ostatak Balkana.

Glavni financijski ciljevi nove kompanije su udvostručenje dobiti i rast prihoda od 50% u petogodišnjem razdoblju. Ključni poslovni ciljevi ostaju veća konkurentnost i bolja korisnička usluga.

“To ćemo postići preuzimanjem u inozemstvu, širenjem mreže i obnavljanjem voznog parka”, najavile su Slovenske željeznice.

Komentirajte prvi

New Report

Close