Češka kompanija Central European Industries postala četvrti vlasnik Beohemije, tvornice praškastih deterdženata

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2021. u 21:59
Foto: pd

Roman Kratohvil, iz kompanije Central European Industries, naveo je da se kroz to ulaganje nastavlja tradicionalno dobra suradnja srpskog i češkog gospodarstva.

Zrenjaninsku tvornicu praškastih deterdženata Beohemijau preuzela je češka kompanija Central European Industries, javlja Danas. Davor Milićević, iz novosadske kompanije Preston Holding, vlasnik Beohemije, nije naveo kupoprodajnu cijenu, ali je podsjetio da je kupio tvrtku u stečaju 2017. za 2,5 milijarde dinara (oko 20 mil. eura).

“Nije bilo lako tvrtku iz stečaja vratiti na tržište Srbije i regije, i privući značajnog partnera. On će svojim dolaskom na tržište Srbije donijeti europske vrijednosti i standarde“, rekao je Milićević.

Roman Kratohvil, iz kompanije Central European Industries, naveo je da se kroz to ulaganje nastavlja tradicionalno dobra suradnja srpskog i češkog gospodarstva.

Ovo je četvrta promjena vlasništva u tvornici iz Zrenjaninu, nakon što ju je 2000. izgradio Miroslav Mišković, sa svojom kompanijom Delta M. Tvornicu je 2006., zajedno s brendom Duel, kupio Željko Žunić. Svoje kemijsko carstvo Žunić je proširio tvrtkama Dahlia i Kemija Brixol, da bi ih 2012. zadužio kreditima kod EBRD-a i četiri domaće banke. Sljedeće godine objavljeno je da je Beohemija počela ulagati u izgradnju tvornice u Tunisu.

Stečaj u Beohemiji uveden je jer nije uspješno proveden tzv. unaprijed pripremljeni plan reorganizacije, koji je usvojen 2015. Uhićen je vlasnik Željko Žunić zbog sumnje da je oštetio Alfa banku i Vojvođansku banku za oko 580 milijuna dinara (oko 4,7 mil. eura). Tada je navedeno i da to nije prvi put da Žunićeva kompanija uzima kredit od banke i da ga ne vraća. Upravo je Beohemija najveći dužnik propale Univerzal banke.

Treći vlasnik Beohemije bila je tvrtka Davora Milićevića, a novi vlasnik iz Češke ima 2000 zaposlenih i promet veći od 200 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close