Centralna banka BiH poboljšala prognoze ekonomskog rasta

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Projekcija rasta gospodarske aktivnosti blago je korigirana naviše s 0,9% na 1,6%.

Centralna banka BiH u posljednjim projekcijama predviđa veću razinu ekonomske aktivnosti u Bosni i Hercegovini, kao i inflaciju u 2023. godini.

Prethodno objavljene srednjoročne projekcije ključnih makroekonomskih varijabli CBBiH (studeni 2022.), za 2022. godinu, iznosile su 4,1% za realnu ekonomsku aktivnost i inflaciju od 14,4% za 2022. godinu, bile su gotovo jednake naknadno objavljenim službenim podacima (realni BDP rast od 4% i inflacija od 14%).

Projekcija rasta gospodarske aktivnosti blago je korigirana naviše s 0,9% na 1,6%, iako projicirana vrijednost i dalje ukazuje na značajno usporavanje rasta (tablica 1). Projekcija gospodarske aktivnosti u 2024. godini, koja je revidirana naviše za čak 2,2 postotna boda, na razinu od 3,2 posto, i dalje se ocjenjuje skromnom s obzirom na stupanj razvijenosti zemlje.

Sličan je trend i u gospodarskoj aktivnosti naših glavnih trgovinskih partnera, što značajno utječe na neke od glavnih sastavnica naših nacionalnih računa, prvenstveno na neto izvoz, gdje se predviđa usporavanje rasta robne razmjene..

Komentirajte prvi

New Report

Close