Čeličana Štore očekuje 5 milijuna eura dobiti

Autor: Mladen Miletić , 12. lipanj 2022. u 22:00
Štore Steel slavi 170 godina postojanja, a zapošljava 1200 radnika/Štore Steel

Godinama su se fokusirali na proizvodnju opruga za kamione, ali od 2009. odlučili su proširiti proizvodnju na osobna i teretna vozila, ali i energetiku.

Štore Steel čeličana je nadomak Celja koja ove godine slavi 170. godišnjicu osnutka, a tim povodom pohvalili su se i odličnim rezultatima – u 2022. očekuju oko 200 milijuna eura prihoda te oko pet milijuna eura dobiti.

Na rast prihoda svakako utječe i povećanje cijena sirovina, a posebno energenata koji su još krajem 2021. narasle za četiri puta, a rat u Ukrajini samo je dodatno potaknuo rast.

Godinama su se fokusirali na proizvodnju opruga za kamione, ali od 2009. odlučili su proširiti proizvodnju na osobna i teretna vozila, ali i energetiku. Povezivanje s automobilskom industrijom značajno im je otvorilo europska tržišta:

“Najveći kupac je Njemačka, a dio toga izvozimo i u Kinu”, kaže direktor Ivan Jurkošek koji je ponosan i na prilagodljivost poduzeća, posebno po pitanju ugljičnog otiska. U odnosu na slične firme, Štore Steel ima 4-5 puta manji otisak po toni proizvedenog čelika.

Štore Steel danas zapošljava 1200 radnika, a kroz dugu je povijest prošla kroz pet država i četiri industrijske revolucije te je djelomična sljednica Željezare Štore koja je na svom vrhuncu imala 3600 zaposlenih i bila pokretač razvoja u kraju, no s pojavom informatike i automatizacije, ali i nestankom jugoslavenskog tržišta uslijedili su problemi.

Agonija je trajala punih deset godina, ali unatoč uvjerenju mnogih da Slovenija naročito u svijetu globalizacije ne treba tri željezare, Štore je našla svoju tržišnu nišu i sačuvala dugu i bogatu tradiciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close