Carina na kikiriki smanjena sa pet na dva posto

Autor: Poslovni.hr , 07. listopad 2021. u 21:59
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nema rasta bez veće konkurentnosti i osvajanja novih tržišta.

Carinska stopa na uvoz kikirikija u Srbiju s dosadašnjih 5% smanjena je na 2%, što će srpskoj konditorskoj industriji i proizvođačima proizvoda od kikirikija omogućiti godišnje uštede do 300.000 eura, ali i konkurentniju poziciju na međunarodnom tržištu, priopćila je Privredna komora Srbije.

To je rezultat uspješno realizirane inicijative koju su Privredna komora Srbije i njene članice iz konditorske industrije uputili nadležnim ministarstvima poljoprivrede i financija. 
Carina na kikiriki u Srbiji bila je 5% dok je u uvoz u EU oslobođen tog nameta.

Tvrtke najviše uvoze kikiriki iz Argentine i Indije, zemalja s kojima Srbija nema sporazume o slobodnoj trgovini, tako da nema nikakvih uvoznih povlastica za konditore. U Srbiju se godišnje uveze oko 9500 tona kikirikija vrijednog između 12 i 13 milijuna eura. Predstavnici kompanija PepsiCo Zapadni Balkan i Atlantic Štark, koje najviše uvoze sirovi kikiriki, ističu da je dobrodošla svaka olakšica u nabavi sirovina. “Smanjenje carine na uvoz kikirikija konditorima će pomoći da se lakše nose s povećanjem cijena ostalih sirovina. Nema rasta bez veće konkurentnosti i osvajanja novih tržišta”, ističe Marko Njavro, glavni direktor Atlantic Štarka.  Iz kompanije PepsiCo Zapadni Balkan navode da podržavaju sve poticaje domaćem gospodarstvu koji pridonose konkurentnosti na domaćem i izvoznim tržištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close