Calzedonia zaustavila pogone u četiri srpska grada, stao i Fiat

Autor: Poslovni dnevnik , 18. ožujak 2020. u 22:00
Julia Roberts u modnoj kampanji brenda Calzedonia/ CALZEDONIA

Nakon uvođenja izvanrednog stanja, većina kompanija napravila je planove i poslala zaposlenike da rade od kuće ili su organizirali dežurstva.

Nekoliko srpskih kompanija već je prvog dana od proglašenja izvanrednog stanja zbog koronavirusa smjesta reagiralo i obustavilo proizvodnju. Većina tvrtki napravila je planove i poslala zaposlenike da rade od kuće ili su organizirali dežurstva, pišu Večernje novosti.

Epidemija je ugasila strojeve u talijanskoj kompaniji Calzedonia, jednom od vodećih svjetskih proizvođača donjeg rublja. Zatvoreni su pogoni u Kuli, gdje je zaposleno 300 radnika, zatim u Somboru, Kikindi i Subotici,

Očekivalo se da će strojevi stati krajem ožujka zbog nedostatka sirovine koje stižu iz Italije, ali je Calzedonia odlučila da, kao društveno odgovorna kompanija, obustavi proizvodnju 16. ožujka nakon proglašenja izvanrednog stanja u Srbiji, u sklopu borbe protiv epidemije koronavirusa.

Osiguran prijevoz na posao

I radnici kompanije Fiat Chrysler Automobiles Srbija (FCA), njih oko 3000 tisuće, bit će na plaćenom odmoru do 27. ožujka, odlučila je kompanija želeći spriječiti širenje zarazne bolest.

Radnici FCA u Kragujevcu otišli su na plaćeni odmor u petak i trebali su se na posao vratiti u utorak, ali kompanija je donijela novu odluku prema kojoj FCA neće raditi do 27. ožujka. Rad tvornice planirat će se u skladu s razvojem situacije.

300

radnika zaposleno je samo u tvornici Calzedonije u Kuli koja je otvorena krajem 2018. Godine

Nakon uvođenje zabrane kretanja svim osobama u Srbiji između 20 sati i 5 ujutro pojavilo se pitanje kako organizirati proizvodnju.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, izjavio je da je važno da se i u okolnostima izvanrednog stanja očuva proizvodnja, te da će radnicima biti osiguran prijevoz do posla, ali da je cilj da nema gradskog i međugradskog prijevoza,

“Trudimo se održati proizvodnju zemlji na svim razinama. Radnici će ići na posao, to nam je najvažnije, jer da bi ljudi mogli u trgovinama imati sve što je potrebno, netko mora raditi”, rekao je Vučić. On je istaknuo da će se nadležni pobrinuti za posebne autobusne linije.

PKS se dogovara s MUP-om

Jučer je Privredna komora Srbije (PKS) pozvala sve kompanije koje imaju organiziran rad u noćnim smjenama ili rad izvan predviđenog okvira dopuštenog kretanja da se prijave i dostave kontakt podatke zadužene osobe kako bi osigurali dozvole za svoje radnike da mogu neometano obavljati radne obveze.

Kako je rečeno eKapiji, Privredna komora Srbije će s predstavnicima MUP-a dogovoriti funkcioniranje ovog načina izdavanja dozvola za kretanje.

“Život u gospodarstvu ne može stati, a o načinu organiziranja poslovanja gospodarstvenici će razgovarati na Socijalno-ekonomskom savjetu”, rekao je Nebojša Atanacković, počasni predsjednik Unije poslodavaca Srbije, dodajući da se za one kompanije koje su u najnepovoljnijoj situaciji i teško mogu organizirati posao mora naći neko rješenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close