Čak šest kandidata za kupnju Alpine ušlo u drugi krug, među njima i poznati fond

Autor: Poslovni dnevnik , 30. studeni 2021. u 08:03
Alpina je ostala jedini preživjeli veliki slovenski proizvođač obuće/PD

Neslužbeno, za preuzimanje Alpine zainteresiran je i slovenski Elan iz Begunja, koji je više od dvije godine u vlasništvu finskog financijskog fonda KJK.

Od desetak kandidata za preuzimanje slovenskog proizvođača obuće Alpina, šest se kvalificiralo za nastavak sudjelovanja u procesu prodaje.

Prema neslužbenim informacijama ljubljanskog lista Dnevnik, za preuzimanje Alpine zainteresiran je i slovenski Elan iz Begunja, koji je više od dvije godine u vlasništvu finskog financijskog fonda KJK.

Prema ranijim neslužbenim informacijama, interes za kupnju Alpine izrazili su strateški kupci iz inozemstva koji se bave proizvodnjom sportske obuće, te domaći investitori koji nisu iz tog sektora.

Zbog osjetljivosti i složenosti imovine za prodaju, jer je riječ o važnoj i velikoj kompaniji, predviđen je dvostupanjski postupak prodaje, čija izvedba će trajati više mjeseci, naveli su ranije iz Društva za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB).

DUTB je u kolovozu ove godine pokrenuo postupak prodaje 100-postotnog vlasničkog udjela i svih svojih potraživanja u kompaniji Alpina Žiri u iznosu od 28 milijuna eura.

Društvo za upravljanje potraživanjima banaka postalo je jedini vlasnik Alpine 2015. godine nakon pretvorbe potraživanja u kapital, izvlaštenja Alpina Holdinga i pravomoćnosti prisilne nagodbe.

Alpina, koja se smatra jedinim preživjelim velikim slovenskim proizvođačem obuće i istodobno trgovcem koji nudi obuću uglavnom vlastite proizvodnje, bila je ozbiljno pogođena pandemijom Covida-19 zbog zatvaranja trgovina i pada prodaje.

Krajem prošle godine kompanija je najavila restrukturiranje kroz smanjenje troškova i dezinvestiranje.

Alpina je poznati brend na području bivše Jugoslavije, i još uvijek je prisutna u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Slovenski proizvođač obuće u Bosni i Hercegovini ima većinsko vlasništvo u kompanijama Alpina-Bromy iz Tešnja i Alpina FOGS iz Sarajeva, a većinski je vlasnik i lanca trgovina Alpina BH sa sjedištem u Sarajevu.

Komentirajte prvi

New Report

Close