Crna Gora otvara granicu svima osim Srbima

Autor: Poslovni dnevnik , 27. svibanj 2020. u 14:37
Crnogorski premijer Duško Marković

Sukladno mišljenju Instituta za javno zdravlje, turisti ne smiju u Crno Goru ako dolaze iz zemalja s više od 25 oboljelih na 100.000 ljudi.

Najava crnogorskog premijera Duška Markovića da će ta zemlja početkom lipnja otvoriti granice s nizom zemalja, ali ne i sa Srbijom i Republikom Srpskom, odnosno BiH, izazvala je reakcije u Beogradu.

“Odluka Vlade Crne Gore u suprotnosti je s principima slobode kretanja na kojima se zasniva EU i ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima u regiji”, izjavila je potpredsjednica srpske vlade, Zorana Mihajlović.

“Crna Gora je u procesu europskih integracija napredovala dalje od Srbije i nekih drugih zemalja u regiji, pa bi u skladu s tim trebala biti primjer drugima. Umjesto toga, umjetno se kreiraju nove barijere između ljudi na ovim prostorima, a odgovornost za to je prije svega na političarima”, kaže Zorana Mihajlović.

Premijer Marković je najavio da će 1. lipnja Crna Gora otvoriti granice s Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Njemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom. Kao kriterij za otvaranje granice naveo je mišljenje Instituta za javno zdravlje po kojem da turisti nisu dobrodošli ako dolaze iz zemalja s više od 25 oboljelih na 100.000 stanovnika.

“Granice ćemo otvarati prema zemljama koje imaju sličan epidemiološki status. Nećemo tražiti posebna testiranja, svi će dobiti jasne upute što ih očekuje u zemlji i koje propise moraju poštovati”, rekao je premijer.

Zorana Mihajlović prokomentirala je kako “nikakvo zaklanjanje iza virusa ne može sakriti nastavak nedemokratskog ponašanja vlade u Podgorici prema Srbiji i pripadnicima našeg naroda, protivno vrijednostima i praksi EU, čijem članstvu čitava regija teži. Ta odluka, međutim, jasno poručuje i da more nema samo Crna Gora”, jasno je srpskim turistima poručila Zorana Mihajlović.

Srpska premijerka Ana Brnabić rekla je da “Srbija neće zatvarati granice za crnogorske građane, kao što je to napravila službena Podgorica za građane Srbije, ali će biti zatvorena za nogorske mafijaše i kriminalne klanove”.

Otpora ima i u samoj Crnoj Gori, pa je predsjednik Općine Herceg Novi Stevan Katić osudio odluku o selektivnom otvaranju granica.

“Ova odluka je napravila štetu Herceg Novom i cijelom primorju”, rekao je Katić. Istovremeno je objavljena vijest da Montenegro airlines od lipnja počinje s komercijalnim letovima iz Podgorice i Tivta, a prvi će biti prema Beogradu, dok su letovi prema drugim europskim destinacijama otkazani sve do kraja lipnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close