Bugojanski Binas ove godine očekuje dvostruko veći prihod

Autor: Poslovni dnevnik , 12. svibanj 2024. u 20:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Ovogodišnji bi prihodi proizvođača upaljača za streljiva trebali skočiti na oko 25 milijuna eura.

Bugojanski Binas ima velike planove za ovu godinu. Prema riječima direktora ove kompanije Abaza Mandžuke za portal Raport, kompanija ove godine planira udvostručiti prihode. Kompanija je lani imala prihode od 25 milijuna KM, a godinu prije tek osam milijuna. Slijedom planova, ovogodišnji bi prihodi trebali skočiti na 50 milijuna KM (oko 25 milijuna eura).

Rast zaposlenosti
Najvažniji proizvod Binasa su upaljači za razne vrste streljiva, a Mandžuka potvrđuje kako će ove godine povećati broj zaposlenih ukoliko budu imali podršku aktualne Vlade Federacije BiH.

Čini se da ta podrška nije upitna, slijedom prošlotjednog posjeta federalnog premijera pogonu Binasa. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić posjetili su Tvornicu namjenske industrije Binas u Bugojnu, gdje su s menadžmentom kompanije razgovarali o daljnjem razvoju.

Kako je naglasio Nikšić nakon sastanka, namjenska industrija je grana gospodarstva koja treba biti pokretač razvoja.

Preokret u samo dvije godine

Još početkom 2022. tvrtka je bila na rubu stečaja, a sada ne manjka poslova, čak se najavljuje i novo zapošljavanje.

“Namjenska industrija u Federaciji BiH je grana koja treba biti zamašnjak i motor razvoja. To je naše opredjeljenje i politika koju vodi naša Vlada, politika koja se bori za svakog radnika i svaku buduću tvornicu, i to smo ministar Lakić prenijeli menadžmentu Binasa”, kazao je Nikšić. Tvornica namjenske industrije “Binas” u Bugojnu nekadašnji je div koji je zbog lošeg upravljanja doveden na rub gašenja.

“Naravno, to nije bila prihvatljiva opcija za nas, ali ni za ljude u Binasu. Na sastanku smo čuli impresivna kretanja i još značajnije planove za budućnost tvornice. Binas, uz Ginex, Igman, BNT, Pretis, i Zrak koji, iako u stečaju, rade punim kapacitetom, pokazuju kakve rezultate možemo postići zajedno. Nastavljamo graditi perspektivu namjenske industrije u Federaciji”, rekao je Nikšić.

Osvrnuo se i na rezultate bugojanske kompanije. “Binas će ove godine udvostručiti promet, s prošlogodišnjih 26 na preko 50 milijuna KM ove godine, ovih dana su potpisali novi ugovor za iduću godinu vrijedan 44 milijuna KM, ulaže se u nove strojeve, otvaraju se novi pogoni, a u sljedećih nekoliko mjeseci potrebno je zaposliti sadašnjih više od 400 radnika, još njih 250. Binas je od gubitaša postao lider u gospodarskom razvoju ove regije i primjer proizvodne i razvojne uspješnosti”, rekao je premijer.

Veća potražnja
Premijer FBiH je na kraju poručio da će entitetska vlada nastaviti suradnju s Binasom. “Pomoć takvim tvrtkama nije socijalna pomoć i uzalud bačen proračunski novac. Naprotiv, nastojanja ministra Lakića i Vlade da ulažu i pomognu namjensku industriju zapravo su vid sigurnog ulaganja u budućnost.

Primjer namjenske industrije je jamac razvoja i ekonomske stabilnosti naše zemlje i najučinkovitiji način da zadržimo svoje ljude ovdje, zato ćemo nastaviti pružati potporu upravi i radnicima ove i drugih tvrtki, kako bi se usavršavali i povećali proizvodnju i bolje iskoristili sve veću potražnju za ovim proizvodima na tržištu važno je za našu zemlju i zato će Vlada Federacije učiniti sve za njeno daljnje jačanje”, zaključio je Nikšić.

Komentirajte prvi

New Report

Close