Budva traži zabranu izgradnje hotela i marine na otoku Sveti Nikola

Autor: Poslovni dnevnik , 26. listopad 2021. u 22:00
Thaksin Shinawatra svrgnut je s vlasti u vojnom udaru 2006. /SHUTTERSTOCK/PD

Općina Budva traži od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da Sveti Nikola dobije status zaštićenog prirodnog područja.

Kompanija Global TS Montenegro u vlasništvu Thaksina Shinawatre, bivšeg tajlandskog premijera koji ima i crnogorsko državljanstvo, pokušava prodati jugoistočni dio otoka Sveti Nikola, pokraj Budve, koji je prije četiri godine kupila od srpskog poduzetnika Stanka Subotića, pišu Vijesti.

Više izvora je podgoričkom listu neslužbeno potvrdilo da najbogatiji Crnogorac, čija se imovina prema Forbesovoj listi procjenjuje na 1,6 milijardi dolara, želi prodati zemljišni kompleks od tri i pol hektara, s manjim kamenim objektima.

Stanište ptica i sitne divljači

Inače, Thaksin Shinawatra je svrgnut s vlasti u vojnom udaru 19. rujna 2006. Njegova je stranka zabranjena i zabranjeno mu je političko djelovanje, te od tada živi izvan Tajlanda, gdje je osuđen na dvije godine zatvora zbog zlouporabe položaja.

Dok Thaksin Shinawatra pokušava prodati atraktivnu lokaciju, iz Tajništva za zaštitu imovine Općine Budva uputili su hitan dopis Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u kojem traže da otok Sveti Nikola dobije status zaštićenog prirodnog područja.  Zahtijevaju i da se kroz izmjenu Plana posebne namjene za priobalno područje izbriše planirana izgradnja na najvećem crnogorskom otoku.

U molbi upućenoj ministarstvu navodi se da se Sveti Nikola prostire na 47 hektara, od čega 90 posto površine prekriva zimzeleno raslinje, dok otok okružuju plaže dugačke od više od 840 metara. Otok obiluje raznovrsnom florom i faunom i stanište je brojnih vrsta ptica i sitne divljači.

“Država Crna Gora raspolaže s više od 100 tisuća kvadrata nekretnina na otoku, dok se ostala površina nalazi u vlasništvu lokalnih stanovnika, a dio u vlasništvu fizičkih osoba koje su na sumnjiv način došle u posjed nekretnina s namjerom da je komercijaliziraju i ugroze prirodu Školja, kako mještani nazivaju otok Sveti Nikola”, piše u dopisu u koji su Vijesti imale uvid.

Kamene zgrade bez dozvole

Dodaje se da je Planom posebne namjene za priobalno područje, na otoku predviđena gradnja hotela sa 750 kreveta i marine za 50 plovila, što bi ugrozilo floru, faunu i izgled otoka, ali i kretanje morskih struja i strujanje zraka. To bi, upozorava se, “oštetilo opskrbu pijeskom cijele Slovenske plaže i dovelo u pitanje nestanak jedne od najljepših plaža u Crnoj Gori”.

Shinawatrina kompanija je u travnju 2017. zaključila kupoprodajni ugovor vrijedan 24 milijuna eura s kompanijom San Investments iz Podgorice, iza koje stoji Stanko Subotić, čime je postala vlasnik 37.000 četvornih metara zemljišta na Svetom Nikoli, navode Vijesti, uz napomenu da su na otoku bez dozvole već bile izgrađene kamene prizemne zgrade.

Divlje objekte na Svetom Nikoli izgradio je prethodni vlasnik, Nenad Đorđević, beogradski poduzetnik, koji je 2007. prodao atraktivnu nekretninu Subotiću zbog, kako je tada rekao, opstrukcije državnih tijela koja mu nisu dopustila da na otoku realizira ambiciozne planove.

Komentirajte prvi

New Report

Close