Britanska kompanija Eastern Mining dobila dozvolu za eksploataciju olova, cinka i barita u Varešu

Autor: Poslovni dnevnik , 28. siječanj 2021. u 22:00
Na vađenju ruda, prema najavama, zaposlit će se domaći radnici/SHUTTERSTOCK

Britanska kompanija u Vareš je već uložila 20 milijuna dolara, a cilj im je ulaganje od 180 milijuna dolara.

Rudna bogatstva u Varešu eksploatirat će britanska kompanija Eastern Mining, a za to će plaćati koncesiju. Predstavnici kompanije uvjeravaju kako je riječ o projektu značajnom za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Najavljeno je ulaganje 180 milijuna dolara.

Eastern Mining će u Varešu iskopavati olovo, cink i barit, a dozvolu im je uručio Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH.

Paul Cronin, glavni direktor Eastern Mininga, izjavio da je riječ o izuzetno važnoj prekretnici. “U posljednje tri godine pripremili smo detaljne planove za istraživanje, iskopavanje i zaštitu okoliša. Napravili smo program za proizvodnju. Nije to sjajno samo za lokalnu zajednicu, već za cijelu Bosnu i Hercegovinu”, dodao je Cronin.

Prema njegovim riječima, kako bi projekt bio uspješan, važna je suradnja s lokalnom zajednicom, a Eastern Mining je pokazao da je društveno odgovorna kompanija.

Adnan Teletović, izvršni direktor Eastern Mininga u Bosni i Hercegovini, smatra da je ovo jedan od najznačajnijih projekata kojim se ulaže u budućnost cijele zemlje.

Teletović je objasnio kako je riječ o kompaniji s velikim iskustvom u rudarskim poslovima i da je prihvaćeno načelo da privatne kompanije obavljaju eksploataciju i za to plaćaju koncesijske naknade. Ocijenio je da su to svjetski standardi i najavio da će radna mjesta biti, kako je rekao, lokalna.

On je istaknuo da je kompanija Adriatic Metals, vlasnik Eastern Mininga, uvrštena na burze u Londonu i Australiji. Kako je navedeno, britanska kompanija u Vareš je već uložila 20 milijuna dolara, a cilj im je ulaganje od 180 milijuna dolara. Također, surađuju i s lokalnim kompanijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close