Braća Karić prodaju tvrtku zbog koje su bili pod istragom

Autor: Poslovni dnevnik , 18. veljača 2020. u 10:07
Foto: PD

Okružno javno tužiteljstvo pokrenulo je 2006. istragu protiv Karića, tereteći ih da su iz Mobtela nezakonito prebacivali novac na račun Astra Simita koji se sada prodaje.

Srpska država će sljedećeg meseca pokušati prodati Astra Simit, tvrtku koja je početkom 2000. godine bila najpoznatije po prodaji kartica za mobilne telefone i bliskoj suradnji sa sestrinskom tvrtkom Mobtel, obje u vlasništvu srpske poduzetničke obitelj Karić.

Oštetili tvrtku PTT Srbija?
Agencija za licenciranje stečajnih upravitelja objavila je prodaju te tvrtke koja je u stečaju još od 2007. po početnoj cijeni od gotovo 6,9 milijuna eura. U tu cijenu, kako navodi Danas, uračunata su i potraživanja dužnika od 1,8 milijuna eura, kao i građevinski objekti.

Astra Simit u ulici Miloša Pocerca na Savskom Vencu ima zemljište od 535 četvornih metara, kao i stan od 276 kvadrata. Prema podacima Agencije za privredne registre, kao vlasnici Astra Simita pojavljuju se tri tvrtke s Cipra, a najveći udjel, od 77,7 posto dionica, ima kompanija Yucyco Ltd. iz Nikozije. I druge dvije tvrtke, Sesyco Limited i J.K.J. Trading Company koje imaju po 11,1 posto dionica nalaze se na istoj adresi u Nikoziji.

6,9

milijuna početna je cijena za tvrtku Astra Simit

Iako se Karići, čiji je najpoznatiji član Bogoljub godinama živio u Rusiji, nigdje ne spominju kao vlasnici, kompanija Yucyco Ltd. poznata je od ranije u Srbiji. Prvi put se spominje kada je država, odnosno u njeno ime kompanija PTT Srbija, sklopila 1994. godine ugovor o osnivanju Mobtela s Karićima, odnosno njihovom tvrtkom BK Trade. Država je tada Karićima u novoosnovanoj kompaniji dala 51 posto, ostavljajući državi manjinski paket.

Iza Mobtela, a u ime Karića, tvrtku je predstavljala kompanija BK Trade sa sjedištem u Moskvi, koju je opet osnovala ciparska tvrtka Yucyco Ltd. Okružno javno tužiteljstvo je 2006. pokrenulo istragu protiv Karića i njihovih suradnika, tereteći ih da su iz Mobtela nezakonito prebacivali novac na račun Astra Simita i ostalih kompanija u vlasništvu obitelji.

Tužiteljstvo je u zahtjevu za provođenje istrage navelo da su Karići oštetili JP PTT Srbija tako što su fiktivno povećali vrijednost imovine koju je BK Trade trebao unijeti u Mobtel.

Država je, nakon što je Karićima oduzela tu kompaniju, prodala Telenoru za 1,5 milijardi eura. Nova optužnica protiv braće Bogoljuba i Sretena Karić i još 14 osoba podignuta je 2010., kada su ih teretili za to da su od 1998. do 2005. iz Mobtela prebacili više od 60 milijuna eura tvrtkama iz BK grupe.

Sporna izgradnja stanova
Braći Kariću stavljeno je tada na teret da su 2005. Astra Simitu s računa Mobtela pribavili korist veću od 950.000 dinara. Istraga je bila pokrenuta i protiv tadašnjeg direktora Astra Simita Gorana Milića, zbog nezakonitog prebacivanje više od četiri milijuna eura na račun Astra Simita za navodnu izgradnju stanova u Beogradu.

Šest godina nakon pokretanja istrage Tužiteljstvo za organizirani kriminal obustavilo je istragu protiv Karića. Oni se danas bave građevinskim poslovima u Srbiji i zemljama bivšeg SSSR-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close