‘Ima i drugih lokacija’: Žele izgraditi grad u gradu, cijena stanova bila bi oko 500 eura po kvadratu

Autor: Poslovni dnevnik , 27. siječanj 2021. u 13:49
Foto: Pixabay

Planom BK Grupe bila je predviđena izgradnja oko dva milijuna kvadrata stambenog i poslovnog prostora, a sada traže novu lokaciju.

BK Grupa neće graditi Tesla grad na Makiškom polju u Beogradu, potvrdio je Dragomir Karić, potpredsjednik kompanije, dodajući da su predložili još nekoliko drugih lokacija za realizaciju tog projekta. BK Grupa moguće lokacije vidi u zonama Ovče, Borče, Ada Huje, Zemuna i Ostružnice.

“Mi smo još prije tri godine odustali od projekta na Makiškom polju, ali gradit ćemo Tesla grad, ima drugih lokacija”, rekao je Karić Tanjugu.

Braća Karić ističu da kompanija BK Tesla tako potvrđuje svoju opredijeljenost za zaštitu prirodnih resursa i očuvanje okoliša. Dragomir Karić je agenciji Beta rekao da je odluka o odustajanju od Makiškog polja donesena nakon razgovora s predstavnicima udruga građana i stanovnika na Makišu.

“Naš plan je bio da izgradimo grad u gradu i da stanove prodajemo po cijeni od 500 do 550 eura po kvadratu. Međutim, nismo naišli na razumijevanje. Izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na Makiškom polju ne bi ugrozila vodocrpilište”, rekao je Karić.

Slali pisma veleposlanstvima

Naime, krajem prošlog tjedna potpisan je Memorandum o razumijevanju za gradnju metroa u Beogradu između srpskih vlasti i partnera iz francuskih kompanija, ali uz otpor većine oporbenih stranaka koje ukazuju na štetnost izgradnje metroa u blizini vodocrpilišta Makiško polje. Vlast, naprotiv, tvrdi da izvori vode neće biti ugroženi.

No Branislav Božović, hidrogeolog i bivši tajnik Beograda za zaštitu okoliša, ocijenio je potpisivanje memoranduma o izgradnji linije metroa od Makiškog polja do Mirijeva kao “zločin prema narodu, koji će Beograđane ostaviti bez vode za piće“.

43.000

radnika trebalo je biti zaposleno na izgradnji Tesla grada

Oporbene stranke i udruge građana poslale su pisma francuskoj kompaniji Alstom, beogradskom ogranku kineske kompanije Power Construction Corporation of China Limited i veleposlanstvima Francuske i Kine.

U pismima se upozorava da će taj projekt trajno uništiti Makiš, glavno vodocrpilište dvomilijunskog Beograda. Skupština grada Beograda usvojila je krajem prošle godine Plan detaljne regulacije za izgradnju kompleksa na području vodocrpilišta na Makišu i početne stanice metroa.

Izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa Tesla grad na Makiškom polju trebala je početi još krajem 2017. godine, prema najavi konzorcija privatnih građevinskih kompanija kojeg su osnovale Udruženje industrijalaca i poduzetnika Srbije i BK Grupa.

Planom braće Karić, koji su više godina prije povratka u Srbiju razvijali velike građevinske poslove u Rusiji i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, bila je predviđena izgradnja oko dva milijuna četvornih metara stambenog i poslovnog prostora, a svi radovi trebali su biti završeni do 2030. godine.

Na izgradnji kompleksa trebalo je biti zaposleno oko 43.000 radnika, a u planiranim sadržajima trebalo je raditi oko 18.000 osoba.

Prostor za 3000 tvrtki

Za promet unutar kompleksa predviđen je monorail ili tihi metro na električni pogon, podignut iznad zemlje. Sam Tesla grad bio bi povezan sa središtem Beograda novim bulevarom i metroom, koji bi povezao Makiško polje i Mirijevo.

Karići, kako je navedeno, sada traže novu lokaciju za svoj Tesla grad. Iz BK Grupe objašnjavaju da su javno predstavili prijedlog izgradnje cjelovitog urbanog kompleksa u bilo kojem dijelu predgrađa Beograda, koji bi mogao podići razinu kvalitete života i rada građana te u Srbiji otvoriti razdoblje gradnje po standardima za 21. stoljeće.

“Izgradnja takvog visokotehnološkog novog gradskog jezgra s multifunkcionalnim, ekološkim i samoodrživim sustavnim postavkama, na površinama od 500 do 600 hektara, objedinio bi se život i rad za više od 250.000 građana koji bi tu živjeli i radili u više od 3000 novih kompanija, za koje bi se osigurali uvjeti za rad i razvoj”, objašnjavaju iz BK Grupe.

Komentirajte prvi

New Report

Close