Bosna i Hercegovina uskoro će legalizirati kanabis u medicinske svrhe

Autor: Poslovni dnevnik , 08. lipanj 2021. u 22:00
U Europi je korištenje kanabisa za liječenje legalizirano u više od 20 zemalja/Shutterstock

Za mjesec dana BiH bi mogla završiti izradu nacrta zakona, nakon čijeg bi se usvajanja pokrenula legalizaciju kanabisa.

Bosna i Hercegovina na korak je do legalizacije kanabisa u medicinske svrhe. Vijeće ministara BiH jednoglasno je donijelo odluku o konačnom popunjavanju Komisije za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, koja će uskoro predstaviti nacrt zakona.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i Irfan Ribić, osnivač Udruženja KANABiH, održali su nedavno sastanak sa Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH.

Kako doznaje Dnevni avaz, za mjesec dana BiH bi mogla završiti izradu nacrta zakona, nakon čijeg bi se usvajanja pokrenula legalizaciju kanabisa.

“Svi znamo koliko je teško nešto usvojiti kada postoje razlike u stavovima. Međutim, u ovom slučaju svi su suglasni i nema političkog protivnika, ali stvari se događaju vrlo sporo”, rekao je Magazinović za Avaz.

Prema njegovim riječima, razgovarao je i s Ankicom Gudeljević, ministricom civilnih poslova BiH, kao i sa Selmom Cikotićem, ministrom sigurnosti BiH, koji nisu protiv legalizacije kanabisa.

“Ovdje nema Srba, Hrvata, Bošnjaka, entiteta i granica, ovo je pitanje zdravlja jer bolest ne bira”, poručio je Magazinović.

U Europi je korištenje ulja kanabisa u medicinske svrhe legalizirano ili omogućeno u više od 20 zemalja, među kojima su Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija. U Sjevernoj Makedoniji kanabis se i uzgaja, za što je dozvolu dobilo više od 30 kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close