Bled i Gorje prvi u EU dobili zero waste certifikat

Autor: Poslovni.hr , 01. svibanj 2022. u 22:00
Foto: Robert Anić / Pixsell

Certifikacija s dvije zvjezdice znači da gradovi već rade puno bolje nego što to zahtijevaju europski ciljevi.

Općine Bled i Gorje prve su u Europskoj uniji koje su dobile zero waste certifikat između 462 lokalne vlasti koje su se obvezale na taj zadatak.

One se nalaze u Belgiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Latviji, Rumunjskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Ukrajini.

Zero Waste Europe (ZWE) pokrenuo je program Zero Waste Cities i Zero Waste Cities Certification kako bi ubrzao tranziciju prema nultom otpadu i implementaciju kružne ekonomije u europskim gradovima. Certifikaciju provodi ZWE-ova Mission Zero Academy (MiZA).

Te dvije slovenske općine podvrgnute su reviziji stručnjaka koje je imenovala MiZA. Dokazali su učinkovitost svog napretka te dobili status certificiranih gradova s ​​akreditacijom dvije zvjezdice.

Certifikacija s dvije zvjezdice znači da gradovi već rade puno bolje nego što to zahtijevaju europski ciljevi, da imaju širok raspon mjera prevencije, ponovne uporabe i recikliranja te da u velikoj mjeri sarađuju s različitim sudionicima kako bi olakšali njihov prijelaz na zero waste. Bled i Gorje će svake tri godine biti podvrgnuti novim provjerama kako bi se potvrdio status certificiranja.

Zero waste gradovi imaju veće stope odvojenog prikupljanja otpada i proizvode ga manje od prosjeka EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close