Potvrdilo ministarstvo: Bivšim zaposlenicima u ovim sektorima biti će isplaćeno 12.000 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 04. prosinac 2021. u 11:28
Foto:I. Galović/PIXSELL

Bivši zaposlenici koji ispunjavaju uvjete predviđene zakonom imaju pravo na financijsku podršku u neoporezivom fiksnom iznosu od 12.000 eura.

Bivšim rudarima i metalcima u Crnoj Gori bit će isplaćeno po 12.000 eura, priopćeno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Naime, vlada Crne Gore utvrdila je Zakon o ostvarivanju prava na financijsku podršku bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije, objašnjava agencija Mina.

“Značaj ovog zakona je u tome što se njime stvara temelj za financijsku potporu bivšim rudarima i metalcima koji su nakon prestanka radnog odnosa uslijed stečaja kompanije u čijoj je vlasničkoj strukturi bila država bili prisiljeni otići u prijevremenu mirovinu, a da pritom nisu stekli pravo na dobivanje sredstava na temelju socijalnih programa koje je vlada Crne Gore provodila u razdoblju prije donošenja ovog zakona”, navodi se u priopćenju.

Bivši zaposlenici koji ispunjavaju uvjete predviđene zakonom imaju pravo na financijsku podršku u neoporezivom fiksnom iznosu od 12.000 eura. Za provođenje ovog zakona izdvajaju se posebna financijska sredstava iz proračuna Crne Gore za 2022. i 2023. godinu u iznosu od 12,000.000 eura.

Kako se objašnjava, predlagač zakona, Ministarstvo ekonomskog razvoja, utvrdilo je da bi se donošenjem i primjenom tog zakona u značajnoj mjeri ostvarila socijalna pravda prema bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije, koji su bili prisiljeni prekinuti radni odnos.

“Ovim Zakonom nije ispravljena sva nepravda u Crnoj Gori, ali je ostvaren prvi korak prema tom cilju, a mi ćemo se nastaviti boriti za dostojanstvo, prava i socijalnu jednakost svakog bivšeg i sadašnjeg radnika”, navode iz Ministarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close