Bionatura iz Vareša počinje izvoziti organsku tjesteninu u Njemačku

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2020. u 22:00
Do sada je Bionatura prodavala svoje proizvode na domaćem tržištu u velikim trgovačkim centrima

Kompanija danas nudi ukupno 32 proizvoda, uključujući četiri vrste brašna, 13 vrsta tjestenine i 10 začina.

Bećir Cigura, vlasnik i direktor kompanije Bionatura, prerađivača žitarica, aromatičnog bilja, šumskog voća i gljiva, u BiH gradu Varešu vidio je potencijal za razvoj ekološke proizvodnje hrane. Područje općine Vareš zauzimaju velika polja, šume i visoravni pogodne za poljoprivredu. Cigura je 2003. godine napravio prve korake u tom pravcu.

“Godine 2003. osnovali smo Bionaturu i počeli kupovati i prerađivati koprivu, medvjeđi luk, maslačak, šipak i različite vrste gljiva u začine i dodatke za hranu”, kaže Bećir.

“Međutim, željeli smo proširiti proizvodnju i baviti se proizvodnjom organskih proizvoda s dodanom vrijednosti, a to su različite vrste tjestenine obogaćene aromatičnim biljem i gljivama”, objašnjava vlasnik Bionatura.  Već 2005. godine kompanija je počela proizvoditi tjesteninu od pravog pira (spelte), raži i heljde. S godinama, povećali su broj proizvoda na ukupno 32, uključujući četiri vrste brašna, 13 vrsta tjestenine i 10 začina.

Obrade 110 tona sirovine

Bionatura sada godišnje obradi oko 110 tona sirovine. Dok ih petnaest kooperanata opskrbljuje aromatičnim biljem, gljivama i šumskim voćem, na lokalnom tržištu nisu dostupne u dovoljnim količinama i potrebnoj kvaliteti različite vrste žitarica.

“Heljdu kupujemo od poljoprivrednika u Livnu, ali druge vrste žitarica uglavnom uvozimo, posebice pravi pir, objašnjava Bećir i dodaje da pravi pir čini više od polovice sirovina u njihovoj proizvodnji.

Bionatura je nedavno dobila pomoć Sweden/USAID FARMA II projekta za kupovinu opreme koja će im omogućiti ljuštenje sirovih žitarica, umjesto da kupuju već očišćene, te da strojno pakiraju proizvode umjesto da to rade ručno.

Nova oprema će im također omogućiti da još jednom pokušaju razviti mrežu lokalnih kooperanata koji bi pravi pir uzgajali za Bionaturu. Za tu svrhu FARMA II pomogla je Bionaturi u izradi priručnika za uzgoj pravog pira koji je sada dostupan poljoprivrednicima s područja Vareša. S druge strane, strojevi za pakiranje omogućit će im da nekoliko puta povećaju obujam proizvodnje.

Jeftinije pakiranje

Do sada je Bionatura prodavala svoje proizvode na domaćem tržištu u velikim trgovačkim lancima i trgovinama bio hranom. S novom opremom, koja će im omogućiti proizvodnju i pakiranje više proizvoda po konkurentnijim cijenama, Bećir je počeo tražiti nova tržišta i bio je uspješan.

“Potpisali smo prvi ugovor s kompanijom iz Njemačke. početna narudžba je za ukupno 12,5 tona pet različitih vrsta tjestenine. Tu tjesteninu ćemo proizvesti pod njihovom robnom markom i već smo dobili 50.000 vrećica za pakiranje proizvoda”, kaže Bećir. To je samo je prvi korak, jer Cigura planira povećati proizvodnju Bionature za 50 posto, a sve bi to trebalo biti za strana tržišta.

“Nadam se da ćemo biti uspješni u motiviranju lokalnih poljoprivrednika da uzgajaju pravi pir jer sada možemo pokriti sve faze prerade žitarica. Tako bi imali potpuno domaći proizvod koji se prodaje i na domaćem i na stranom tržištu, a to je naša vizija”, zaključuje Bećir.

Komentirajte prvi

New Report

Close