Prvi pokreću proizvodnju biodizela od jestivog ulja

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2022. u 09:18
U BiH još ne postoji niti jedno postrojenje za preradu korištenog jestivog ulja u biodizel/I. Galović/PIXSELL

Prerada korištenog jestivog ulja u Europi je već uhodana praksa.

Bingo, najveći trgovački lanac u BiH, mogao bi uskoro pokrenuti novi posao – proizvodnju biodizela.

Predstavnici udruge građana Ekosol rekli su na okruglom stolu u Tuzli, u sklopu projekta Korišteno jestivo ulje – energetski resurs, da u BiH ne postoji niti jedno postrojenje za preradu ulja u biodizel. Zahvaljući novom projektu i tuzlanskoj kompaniji Bingo, Tuzlanski kanton bit će prvi u kojem će se proizvoditi biodizel.

“Na tragu smo da Bingo naruči jedno takvo postrojenje i da počne s proizvodnjom biodizela. To smo sebi postavili kao cilj u neposrednoj budućnosti”, kaže Amir Hadžić, projekt menadžer Ekosola, prenosi RTV Slon.

U tom projektu sudjeluju tri kompanije i četiri restorana, te je od siječnja prikupljeno više od 17 tona korištenog jestivog ulja.

“Prezadovoljni smo rezultatima, a ranije smo se začudili koliko restorani u Tuzli prikupljaju korišteno jestivo ulje”, istaknuo je Hadžić, te dodao da takvo ulje treba ostati u BiH.

“Htjeli smo da se to ulje sakuplja kod nas i da se ovdje preradi u biodizel, jer su dosad sakupljači iz tih restorana to ulje izvozili u Europsku uniju, a mi hoćemo da ostane u našoj zemlji i da se preradi u biodizel”, rekli su iz Ekosola.

Prerada korištenog jestivog ulja u Europi je već uhodana praksa. Biodizel se može koristiti za pogon dizel motora, zagrijavanje plastenika, kao lož ulje, te je proizvodnja i uporaba biodizelskog goriva vrlo značajna s obzirom na potrebe očuvanja okoliša.

Udruženje građana Ekosol projekt pod nazivom Koristimo jestivo ulje – energetski resurs, kojeg financira Švedska u sklopu granta Misli o prirodi, provodi uz pomoć Centra za promociju civilnog društva iz Sarajeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close