Bingo grupa lani povećala prihode 17 posto, otvoreno 350 novih radnih mjesta

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2023. u 13:23
Ostvareno je pet milijuna kupovina više nego prethodne godini/Shutterstock

Bingo grupa je uložila preko 850 milijuna KM u BiH, što ovu grupaciju čini najvećim domaćim investitorom.

Bingo grupa, najveća domaća poslovna grupacija, objavila je danas rezultate poslovanja za 2022. godinu.

Prihod ove grupacije iznosi 1,7 milijardi KM, što je za 17 posto više nego u 2021. godini, dok je dobit na razini grupe iznosila gotovo 125 milijuna KM i u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 25 posto.

Velike investicije
”Posebno smo ponosni što najveći dio rasta dobiti temeljimo na rezultatima proizvodnih kompanija u sastavu Bingo grupe, koje bilježe fantastičan rast prihoda od više od 80 posto. Tako je tvrtka Dita u 2022. godini udvostručila proizvodnju i ostvarili izvoz od preko pet milijuna KM robe na inozemna tržišta, što je povećanje od 70 posto u odnosu na 2021. godinu”, kazala je Ljiljana Kunosić, direktorica Bingo grupe, na konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu, prenose Nezavisne novine.

Bingo grupa je prošle godine uložila 132 milijuna KM, što znači da je više od ukupne dobiti u prethodnoj godini uloženo u daljnji razvoj poslovanja, čime je potvrđena opredijeljenost grupacije za razvoj domaćeg gospodarstva i domaćih kompanija. Tijekom 30 godina poslovanja Bingo grupa je uložila preko 850 milijuna KM u Bosnu i Hercegovinu, što ovu grupaciju čini najvećim domaćim investitorom.

”Osim ulaganja u tehnologiju i opremu proizvodnih tvrtki, te obnovu prodajnih prostora, ulagali smo u poboljšanje uvjeta rada naših zaposlenika koji su okosnica Bingo Grupe. Ukupna izdvajanja za zaposlenike porasla su za 21 posto na razini grupacije, a na ime neizravnih poreza i doprinosa uplatili smo preko 50 milijuna KM”, kazao je Kunosić.

125

milijuna KM iznosila je dobit Binga u 2022. godini

Statistika je pokazatelj da sve više kupaca odabire Bingo kao svoje mjesto za kupnju te da prepoznaju napore uložene u poboljšanje iskustva kupovine koje pruža najbolju vrijednost za novac.

”Bingo trgovina u prošloj godini je bilo uspješna, uz rast prihoda od 16 posto, odnosno sa 1,350 na 1,550 milijuna KM. Ostvareno je pet milijuna kupovina više nego prethodne godine, otvoreno je pet novih objekata, a značajna sredstva uložena su u obnovu postojećih”, rekao je Edin Ibrahimović, direktor Bingo Business Operations.

U svibnju 2023. godine u Bingo trgovinama počinje primjena nove sistematizacije koja podrazumijeva novo povećanje plaća zaposlenika u prosjeku za 15 posto.

Ozbiljno zapošljavanje
”Naše opredjeljenje je kontinuirani rad na poboljšanju uvjeta rada naših zaposlenika, nastavak tih aktivnosti je i ovo povećanje plaća od 15 posto. Tako smo tijekom 2020. godine, u vrlo izazovnom vremenu pandemije, trajno povećali plaće naših zaposlenika za 20 posto, a regres i jednokratna novčana pomoć isplaćena je i u 2021. godini, kao iu 2022. godini”, istaknuo je Ibrahimović. O uvjetima rada iz perspektive najvećeg poslodavca u BiH govorila je Andrijana Bukvarević, direktorica ljudskih potencijala.

”U protekloj godini kroz ulaganja u rast i razvoj otvoreno je više od 350 potpuno novih radnih mjesta koja smo uspješno popunili.

Kada je riječ o fluktuaciji kadrova, naš prosjek je ispod prosjeka fluktuacije u trgovini u regiji, a na to smo posebno ponosni”, rekao je Bukvarević.

Najavljeno je nekoliko novih inicijativa među kojima se ističe suradnja s udrugom Think Pink. Naime, Bingo Grupa u tekućoj godini stavlja fokus na zdravlje žena, organizirajući preventivne preglede za više od 6.000 zaposlenica Bingo Grupe, u saradnji sa udrugom Think Pink.

Komentirajte prvi

New Report

Close