Bili u stečaju, a sad cijela Europa traži njihove proizvode

Autor: Poslovni.hr , 22. siječanj 2024. u 09:58
Foto: Pixabay/Ilustracija

S radom je ponovo počela početkom studenog 2023. i do sada je na mjesečnoj razini uspjela proizvesti 2.000 tona cijevi.

Cijevi iz derventske tvornice “Unis” svoje mjesto našle su i na slovačkom tržištu, a kako bi što prije proširili asortiman i samim tim odgovorili i što većem broju zahtjeva inozemnih kupaca, čija pitanja gotovo svakodnevno stižu, radnici užurbano rade na proizvodnji novih alata.

Tvornica “Unis”, koju je prije godinu dana za 12,19 milijuna maraka kupila kompanija “Fructa Trade”, s radom je ponovo počela početkom studenog 2023. i do sada je na mjesečnoj razini uspjela proizvesti 2000 tona cijevi, piše Biznisinfo.ba

Vlasnik kompanije “Fructa Trade” Dušan Reljić rekao je za “Glas Srpske” da je zadovoljan dinamikom razvoja “Unisa”, te da je plan da do kraja godine u rad puste i ostale kapacitete zahvaljujući kojima bi samo u jednoj smjeni mogli da proizvedu 4.000 tona mjesečno.

“Naše cijevi su uveliko prisutne na domaćem tržištu, kupci su trgovački lanci koje se bave prodajom metala. Tako da konačno mogu reći da je proizvodnja i prodaja zaživjela u dobroj mjeri. Ono što je najvažnije, “Unis”, koji je prije slovio za jednu od najboljih tvrtki u Europi, zadržao je staru kvalitetu”, kaže Reljić.

Dodao je da je početkom ovog mjeseca “Unis” izvezao 100 tona cijevi za tržište Slovačke, čiji su kupci prezadovoljni kvalitetom robe.

“Pitanja iz inozemstva stalno stižu, ali ne možemo odgovoriti svima, jer još radimo na usklađivanju standarda. Čim to završimo, robu ćemo slati u inozemstvo, jer već unaprijed imamo dogovorene aranžmane s tvrtkama iz Slovenije, Austrije, Slovačke i Hrvatske. Imamo čak i najavu iz Srbije da bismo mogli da sudjelujemo u proizvodnji cijevi za novi projekt “Expo 2027″. Tu će trebati zahtjevne cijevi i dobar kvaliteta, a mi to sigurno imamo”, ističe Reljić.

Dodao je da će se svaka uložena marka u ovu tvornicu na kraju isplatiti.

“Neizvjesna situacija na tržištu nije nas pokolebala ni u jednom trenutku od ideje da u tom propalom poduzeću ponovo pokrenemo proizvodnju”, rekao je Reljić.

On je podsjetio da je u obnovu strojeva uloženo 1,5 milijuna eura, te da je plan da ovo poduzeće u svojim pogonima, pored cijevi za posebnu namjenu, proizvodi i robu za građevinsku, industrijsku i drugu proizvodnju. Prema njegovim riječima, samo za početnu proizvodnju izdvojeno je 12 milijuna dok će do ožujka sve ukupno koštati 40 milijuna KM, da bi se moglo nesmetano raditi.

Što se tiče pomoći za pokretanje proizvodnje, ni lokalna ni entitetska vlast, kako kaže Reljić, nisu pokazale interes da se uključe u ovu priču.

“Sve što je do sada uloženo bilo je od sredstava kompanije “Fructa Trade”, odnosno “Kort” marketa. Od Vlade RS i grada Derventa nismo dobili nijednu marku pomoći. Iz Gradske uprave Derventa nitko nije kontaktirao s nama – nezadovoljan je Reljić.

Stečaj u “Unisu” otvoren je 17.prosinca 2019. godine, a imovina poduzeća tada je procijenjena na više od 40 milijuna maraka. Prve tri licitacije su propale, a na četvrtoj je poduzeće otišlo u ruke kompanije “Fructa Trade”.

Dušan Reljić kaže da su proizvodnju započeli s 35 radnika dok ih danas radi gotovo duplo više.

“S obzirom na to da u narednim mjesecima planiramo u rad pustiti još dva stroja i formiramo drugu smjenu, sigurno će nam trebati još najmanje 120 radnika, tako da svi koji su zainteresirani mogu se javiti u “Unis”, poručuje Reljić.

Komentirajte prvi

New Report

Close