BiH zamalo ostala bez dozvole za izvoz jaja i piletine u EU

Autor: Poslovni dnevnik , 31. ožujak 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Testiranje peradi trebali su obaviti Veterinarski fakultet u Sarajevu i Veterinarski institut RS, ali im nije bilo osigurano plaćanje.

Iako je Bosna i Hercegovina do 31. ožujka trebala obaviti testiranje peradi na Newcastelsku bolest i ptičju gripu, te o nalazima obavijestiti Europsku uniju, taj rok je produžen jer institucije koje su bile nadležne za taj posao nisu ga obavile, prenosi BiznisInfo.

Naime, kako kažu bosanskohercegovački peradari, Europska unija je izašla ususret BiH, jer da nije produžila rok za testiranje peradi odobreni izvoznici industrijskih jaja i svježeg pilećeg mesa i prerađevina, uključujući tvrtke Agreks, Brovis, Madi, Ovako i Perutninu Ptuj, ostali bi bez teško dobivenih dozvola za izvoz u Uniju.

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacijskog odbora peradara BiH, za Nezavisne novine istaknuo je da još nije ispunjen uvjet prema Europskoj uniji, odnosno da nisu obavljena potrebna testiranja peradi u BiH, koja se provode jednom godišnje.

Upozoravali nadležne institucije

“Pronađeno je neko kompromisno rješenje te je produžen rok za dostavu rezultata testiranja. Tako je Europa napravila ustupak Bosni i Hercegovini”, objašnjava Jabandžić i dodaje da Savjet ministra BiH trenutačno radi na sustavnom rješavanju tog pitanja.

“Testiranje na bolesti trebali su obaviti Veterinarski fakultet u Sarajevu i Veterinarski institut Republike Srpske Vaso Butozan, ali budući da to nisu uradili vjerovatno će se dodijeliti neki novi referentni laboratorij”, objašnjava Jabandžić.

Prema njegovim riječima, problem je nastao jer nisu osigurana sredstva koja su trebala biti uplaćena tim veterinarskim institucijama kako bi provele testiranje.

“Ono što je važno jeste to da imamo informacije kako neće doći do obustave izvoza piletine i svježih konzumnih jaja na tržište Europske unije”, dodao je Jabandžić. Predrag Miličić, predsjednik Zajednice peradara RS, koji je ujedno i direktor tvrtke Agreks iz Donjeg Žabara, rekao je da su dobili potvrdu od nadležnih institucija kako neće doći prestati izvoz industrijskih jaja i pilećeg mesa i prerađevina.

“Upozoravali smo naše vlasti na nužnost ispunjavanja svih propisanih uvjeta koji su im zadani od strane EU. Dobili smo potvrdu da će institucije uraditi ono što je od njih traženo i da izvoz u EU neće biti obustavljen”, rekao je Miličić.

Prema njegovim riječima, do problema je došlo jer nisu precizno bile utvrđene nadležnosti i obveze nositelja testiranja.

Primjer loše organizacije

“Veterinarski ured BiH identificirao je Veterinarski fakultet u Sarajevu i Veterinarski institut Republike Srpske kao institucije certificirane za provođenje testiranja, ali nije dogovorio uvjete pod kojima bi se takvo testiranje provodilo i tu je došlo do zastoja. Rekao bih da je to tipičan primjer loše BiH organizacije, jer su se obveze prebacivale s jednih na druge”, izjavio je Miličić.

On dodaje da su dobili uvjeravanja od Staše Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kako će pronaći rješenje da peradari u BiH više ne dođu u ovakvu situaciju. Kako kaže, da nije produžen rok za potrebna testiranja BiH bi doživjela veliku štetu.

“Prije svega to bi bio fijasko institucija, odnosno tijela vlasti bi prokockala težak rad svih naših tvrtki. Mogla se i izgubiti prilika da naši proizvođači budu prisutni na tržištu Europske unije”, zaključio je Miličić.

Bosni i Hercegovini odobren je izvoz jaja za preradu na tržište Europske unije u ljeto 2019. godine, a svježeg pilećeg mesa nekoliko mjeseci ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close