BiH uvodi prelevmane na uvoz svinjskog i goveđeg mesa iz EU

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2021. u 21:59
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Pad potražnje i niske cijene doveli su do velikih viškova mesa u Bosni i Hercegovini.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uputio je Savjetu ministara zahtjev za razmatranje odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz goveđeg i svinjskog mesa iz EU. U predloženoj Odluci o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica EU definirano je da uvoz goveđeg i svinjskog mesa iz EU podliježe plaćanju pune carinske stope propisane važećom Carinskom tarifom BiH, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

U tom prijedlogu je navedeno da će se ta odluka primjenjivati 200 dana od dana stupanja na snagu. Ministar Košarac pozvao je članove Savjeta ministara da podrže predloženu odluku, uz poruku da će osobno glasati za njeno usvajanje s ciljem zaštite domaće proizvodnje. On je napomenuo da je odluka upućena Savjetu ministara na temelju uvjerljivog zahtjeva vlade Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Prema njegovim riječima, zaštita domaće proizvodnje temeljna je politika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Savjeta ministara.

U RS je prisutan višak od oko 10.000 tovljenih svinja, što stvara velike probleme farmerima koje su pad potražnje i niska cijena prouzročena pandemijom bacili na koljena. K tome treba dodati i višak od 8000 svinja u FBiH. Također, računa se da BiH ima oko 7000 tovnih bikova viška.

Komentirajte prvi

New Report

Close