BiH u Rusiju izvezla 3,4 mil. kilograma jabuka vrijednih 2,3 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 10. kolovoz 2021. u 22:00
Jabuke iz BiH izvoze se još u Crnu Goru, UAE, Italiju, …/Shutterstock

Ove godine je u srpskim hladnjačama ostalo dosta neprodanih jabuka jer ih proizvođači nisu htjeli dati po cijeni od 0,3 eura za kilogram.

Nema otežanog izvoza jabuka i sadnica jabuke iz Bosne i Hercegovine u Rusiju, za razliku od problema koje trenutačno imaju proizvođači u Srbiji, te prema riječima vlasnika tvrtki i voćara iz BiH jabuke bez problema stižu u Rusiju i na druga strana tržišta.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH rekli su za Nezavisne novine da je u prvih šest mjeseci ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno ukupno 4,357.647 kilograma jabuka, vrijednih 5,671.074 KM (oko 2,9 mil. eura).

Zahtjevi za srpske proizvođače

“U tom razdoblju najviše je jabuka izvezeno u Rusiju, i to 3,442.122 kilograma ukupne vrijednosti 4,505.332 KM (oko 2,3 mil. eura), zatim slijedi Hrvatska sa 317.483 kilograma jabuka vrijednih 385.286 KM (oko 196.000 eura) pa Crna Gora sa 270.561 kilograma vrijednih 299.467 KM (oko 153.115 eura)”, podaci su UIO BiH. Dalje u podacima stoji da su jabuke ove godine iz BiH izvezene još u Ujedinjene Arapske Emirate, Italiju, Kuvajt, Južnu Afriku, Katar, Srbiju i Njemačku.

Trenutačni problem u Srbiji, prema pisanju tamošnjih medija, postoji zbog novog Pravilnika o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju i njihovi proizvođači jabuka ne mogu izvesti velike količine tog voća koje zasad stoji u hladnjačama.

Naime, tim pravilnikom je predviđeno da izvoznik ima u vlasništvu ili zakupu skladište s kontroliranom atmosferom i to najmanjeg kapaciteta za krupno voće od 500 tona, odnosno 200 tona za malo voće kao što su borovnice ili maline, a jednakog kapaciteta i za povrće.

Usto, proizvođači jabuka u Srbiji, koji to voće najvećim dijelom prodaju na ruskom tržištu, moraju primjenjivati najnovije tehnologije i mijenjati sortiment kako bi se izborili s konkurentima iz Irana koji od prošle godine osvajaju rusko tržište, rekao je za agenciju Beta Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

On je objasnio da se u Iranu godišnje proizvodi oko 1,7 milijuna tona jabuka, a u Srbiji trećina te količine i da je ove godine u domaćim hladnjačama ostalo neprodanih jabuka jer ih proizvođači nisu htjeli dati po cijeni od oko 45 dinara po kilogramu (oko 0,3 eura).

“Zbog velike konkurencije cijena jabuka je pala na 35 dinara po kilogramu te su ostale neprodane”, dodao je Keserović.

Otvorili arapsko tržište

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, istaknuo je da voćari ove godine nisu imali problema s izvozom jabuka u Rusiju te da su ispunjeni svi kriteriji za plasman na tržište.

“Rana sorta jabuka će biti tek za oko 10 do 15 dana pa će se znati nešto više, ali ove godine nije bilo problema. Ipak, jabuke se manje traže. Taj problem imali smo prije nekoliko godina, ali je to riješeno i sada bez problema jabuke stižu u Rusiju”, objasnio je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, prošla godina je za urod jabuka bila loša te da bio veliki pritisak na institucije da bi se izvozile.

“Pravilnike koji se sada uvode za Srbiju mi smo imali ranije i riješili smo taj problem tako da bez problema plasiramo svoje proizvode. Sada imamo i novo tržište u arapskim zemljama kao što je Egipat.

Oštriji su kriteriji za izvoz i traži se savršenstvo, ali je veća i otkupna cijena”, dodao je Dojčinović. Veroljub Krstić, vlasnik kompanije Poljoagro iz Šamca, koja je u travnju izvezla u Rusiju oko 500.000 sadnica jabuke, rekao je da nisu imali nikakvih problema te da je sva planirana roba plasirana.

“Ono što je jedini problem je to da sadnice još nisu plaćene, ali to bi trebalo biti riješeno do kraja godine. Nakon travnja nismo izvozili, a planovi su da sljedeće godine nastavimo s izvozom u Rusiju. Pregovori su u tijeku”, dodao je Krstić.

Komentirajte prvi

New Report

Close