BiH tvrtke traže da se odobre GMO proizvodi prihvaćeni u Uniji

Autor: Poslovni dnevnik , 14. lipanj 2021. u 22:00
U Bosnu i Hercegovinu moguće je uvesti GMO hranu za životinje/Shutterstock

Tvrtke traže da se pojednostavi procedura odobrenja GMO proizvoda za ljudsku prehranu koja već ima odobrenje u EU.

Predstavnici prehrambene industrije u BiH traže od nadležnih da što prije usklade zakonodavstvo iz područja genetski modificiranih organizama (GMO) s Europskom unijom, glavnim vanjskotrgovinskim partnerom BiH, kako bi se izbjegli potencijalni problemi koji bi mogli imati štetne posljedice po njihovo poslovanje.

Tvrtke traže da se pojednostavi procedura odobrenja GMO proizvoda za ljudsku prehranu koja već ima odobrenje u EU. U suprotnom, tvrde, prijeti potpuna obustava proizvodnje, koja bi imala i nesagledive posljedice po ekonomiju cijele zemlje, piše portal Capital.ba.

Inicijativu su sredinom travnja uputile tvrtke Atlas Trading, Akova Impex, Atlantic Argeta i Cibos iz Sarajeva, Sami, MI Semić, Semko i Rampart iz Visokog, Bajra i Tim Smajić iz Travnika, AN-Pek iz Viteza, Radis iz Banja Luke, Madi iz Tešnja, Trivas iz Prnjavora i MGP iz Čitluka.

Naime, domaća zakonska regulativa u tom području ne prati europsku, pa su problemi sve češći, a to se najbolje vidi kod uvoza sirovina.

S druge strane, Europska komisija je prošle godine odobrila genetski modificiranu soju za upotrebu u prehrani ljudi i ishrani životinja. Riječ je o sorti kompanije Monsanto koju je prije nekoliko godina kupila njemačka kompanija Bayer, a koja je otporna na pojedine herbicide.

U BiH dosad niti jedna genetička modifikacija hrane za ljude nije prošla zakonsku proceduru odobravanja, tako da nema odobrenih GMO proizvoda, odnosno nije izdano niti jedno rješenje kojim se odobrava stavljanje genetički modificirane hrane na tržište. Postojeća regulativa je prilično stroga.

“Ako EU nešto podržava ne vidimo zašto to ne bi podržavali i mi u BiH“, kažu u mesnoj industriji Trivas iz Prnjavora. U BiH je odobren uvoz GMO hrane za životinje, ali GMO soju za prehranu ljudi, za razliku od EU, još uvijek nije moguće uvesti.

Iz Agencije za sigurnost hrane kažu kako treba razmotriti mogućnost preuzimanja i priznavanja svih sorti genetski modificiranih biljaka i mikroorganizama koji su prihvaćena u EU. To bi se moglo riješiti kroz izmjene Zakona o GMO-u ili kroz odluku o stavljanju na tržište BiH genetski modificirane hrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close