BiH osigurava 150 mil. eura za vjetroelektranu Poklečani

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2022. u 22:00
EP HZHB će izgradnjom ove vjetroelektrane proširiti proizvodne kapacitete za 14,6 posto/Shutterstock

Riječ je o kreditima do po 75.000.000 eura kod Europske investicijske banke (EIB) i KfW-a.

Vlada Federacije BiH podržala je inicijativu da kreditnim zaduženjima budu osigurano 150 milijuna eura za realizaciju projekta Vjetroelektrane Poklečani, piše portal eKapija.

Riječ je o kreditima do po 75.000.000 eura kod Europske investicijske banke (EIB) i KfW-a, priopćeno je nakon jučerašnje sjednice Vlade. Prihvaćene su informacije o ovim kreditima kao osnovi za vođenje pregovora.

Obrazloženo je da je Elektroprivreda HZHB 14. srpnja ove godine zatražila od Federalnog ministarstva financija pokretanje postupka za stvaranje obaveza temeljem vanjskog državnog duga kod EIB-a i KfW-a u ukupnom iznosu do 150.000.000 eura za financiranje ovog projekta.

Navedeno je da se predviđa izgradnja 20 vjetroturbina jedinične snage do 6,6 MW, ukupne instalirane snage 132 MW i očekivane godišnje proizvodnje od oko 436,96 GWh električne energije.

Među koristima ovog projekta navedeno je da bi njegovom realizacijom došlo do povećanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a što bi doprinijelo ukupnom smanjenju CO2, što znači da ne utječe negativno na prirodnu sredinu.

JP EP HZHB će izgradnjom ove vjetroelektrane proširiti proizvodne kapacitete za 14,6 posto, te povećati godišnju proizvodnju za približno 20 posto, a u isto vrijeme reducirati ovisnost o hidrološkim uvjetima i cijenama električne energije na tržištu.

Također, realizacijom ovog projekta će se povećati i ekonomska konkurentnost, što rezultira konkurentnijim cijenama električne energije, navedeno je u priopćenju.

U informaciji je istaknuto da je, po prijemu zahtjeva JP EP HZHB za pokretanje inicijative za zaduživanje po ovom projektu, Federalno ministarstvo financija procijenilo kreditnu sposobnost ovog javnog poduzeća.

Projekt VE Poklečani uvršten je u Program javnih investicija FBiH 2022.-2024., što je temelj za pokretanje inicijative za zaduženje.

Komentirajte prvi

New Report

Close