BiH još nije osigurala novac za nastup na izložbi EXPO u Dubaiju

Autor: Poslovni.hr , 08. srpanj 2021. u 21:59

UAE, kao zemlja organizator, tražit će naknadu štete ako Bosna i Hercegovina izostane s velike svjetske manifestacije za koju im je čak i doniran paviljon.

Unatoč doniranom paviljonu i pomoći organizatora, sudjelovanje Bosne i Hercegovine na izložbi EXPO u Dubaiju još je neizvjesno. Iako je veliki svjetski događaj zakazan za listopad, BiH još nije počela pripreme jer nije osiguran novac, javlja Klix.ba.

Organizatori su najavili da bi izostajanje s manifestacije ugrozilo političke i ekonomske odnose BiH i Ujedinjenih Arpskih Emirata (UAE). Također, iz Emirata već poručuju da bi izostanak BiH nanio štetu njihovom ugledu te da u tom slučaju nije isključeno niti pokretanje određenih pravnih procedura.

1,2 milijuna

eura mogla bi biti kazna ako BiH otkaže nastup na EXPO-u

To stoji u odgovoru koji je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, dostavio na pitanje Mirjane Marinković-Lepić, zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Na njeno pitanje, u kojem je ustvrdila da bi to bila sramota za državu i da bi kazna mogla biti oko 2,5 milijuna KM (oko 1,2 mil. eura), Tegeltija priznaje da BiH nije poduzela gotovo nikakve konkretne aktivnosti i da znatno zaostaje u pripremama, iako je ugovor o sudjelovanju potpisan još u kolovozu 2019. godine.

Kršenje ugovora o sudjelovanju

“Organizatori su više puta upozoravali na odnos BiH prema zemlji domaćinu, što može politički opteretiti odnose između dvije zemlje, te ugroziti ugled organizatora, kao i dovesti do zahtjeva za naknadu štete proizašle iz kršenja ugovora o sudjelovanju. Osim usmenih poruka, najviši predstavnici Ujedinjenih Arapskih Emirata više puta su pisali Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i predsjedavajućem Vijeća ministara, pozivajući ih da posjete EXPO i pridonesu što bržem početku priprema BiH za nastup”, navodi Tegeltija u odgovoru koji je pripremljen u Ministarstvu vanjske trgovine. Kako se podsjeća, troškovi sudjelovanja na manifestaciji koje je predlagao Organizacijski odbor za sudjelovanje BiH na EXPO-u nisu dobili podršku Vijeća ministara BiH, odnosno Ministarstva financija i trezora BiH. Prvi troškovnik sastavljen po metodologiji sudjelovanja koju propisuje organizator manifestacije, predložen je još u vrijeme prethodnog saziva Vijeća ministara BiH i iznosio je 4,386.684 KM (oko 2,2 mil. eura) s uračunatim PDV-om. Kako taj troškovnik nije dobio podršku Ministarstva financija vraćen je na doradu. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je 2020. angažiralo neovisnu vanjsku revizorsku procjenu troškova, koja je pokazala da je prosječna cijena sudjelovanja BiH na toj svjetskoj smotri, koja je prilika za promociju gospodarstva, inovacija, turizma i kulture svake zemlje, najmanje 4,7 milijuna KM (oko 2,4 mil. eura). Unatoč tome, Ministarstvo je predložilo dodatno smanjenje proračuna te je i Odbor na sjednici u listopadu prošle godine prihvatio proračun koji je u odnosu na raniji smanjen za nešto više od millijuna KM.

Osim proračuna, na sjednici Odbora tada je razmatrano i izvješće ministarstva o napretku i izgradnji paviljona, kojeg je osigurao organizator putem donacije.

Najmanje ulažu od zemalja regije

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izradilo je i komparativnu analizu sudjelovanja i ulaganja koje zemlje regije predviđaju za manifestaciju, koja je pokazala da BiH ima najmanji predloženi proračun. Naime, prosječan proračun za četiri promatrane zemlje je 18 milijuna KM (oko 9,2 mil. eura), pri čemu prednjači Srbija, koja ulaže više od 30 milijuna maraka (oko 15,3 mil. eura).

1,5 milijuna

dolara iznosi pomoć UAE-a za sudjelovanje BiH na izložbi

S druge strane, na sastanku s izaslanstvom EXPO-a 2020 Dubai istaknut je značaj partnerstva UAE-a i BiH, ali je ukazano na to da kašnjenje BiH u pripremama već izaziva određenu dozu zabrinutosti kod organizatora. Budući da bi namjenski izgrađen paviljon BiH morao biti stavljen izvan funkcije tijekom šestomjesečnog trajanja izložbe, što bi bilo vidljivo svim sudionicima i posjetiteljima, to bi poslalo negativnu poruku o uspješnosti organizacije, kao i prirodi odnosa BiH s UAE-om.

Kako je naveo Tegeltija, organizator nije isključio mogućnost traženja naknade troškova u slučaju da BiH ne ispuni svoje obveze iz ugovora, prema kojem UAE sufinancira sudjelovanje BiH s najmanje 1,500.000 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close