BiH ima velik potencijal za razvoj slatkovodnog ribarstva

Autor: Poslovni dnevnik , 08. listopad 2020. u 22:00
Oko 92 posto proizvodnje riba u BiH čine pastrve, šest posto šarani/SHUTTERSTOCK

Prošle godine u Bosni i Hercegovini proizvedeno je 3782 tone konzumne ribe, što je za devet posto više nego godinu ranije.

Bosna i Hercegovina uskoro će izvoziti ribu na tržište Ruske Federacije, najavio je nedavno Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Za to su ispunjeni preduvjeti, što željno očekuju vlasnici ribnjaka u cijeloj zemlji, naveo je Košarac.

“Slijedi certificiranje domaćih kompanija za izvoz, u okviru kojeg se očekuje dolazak ruskih inspektora u BiH”, rekao je ministar. Za izvoz ribe u Rusiju nominirana je tvrtka Ribnjak Janj Tropic ribarstvo iz Banje Luke.

Uvoz ribe šest posto manji
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, 2019. godine u BiH je proizvedeno 3782 tone konzumne ribe, što je za devet posto više nego godinu ranije. Od toga 92 posto bile su pastrve, šest posto šarani, a ostatak druge vrste riba, navodi Radio Slobodna Europa. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u prvih šest mjeseci 2020. razmjena ribe i ribljih prerađevina s inozemstvom vrijedila je oko 30 milijuna eura, od čega se na izvoz odnosi oko 8,5 milijuna eura, a na uvoz 21 milijun eura.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježen je porast izvoza za 14 posto, a uvoz ribe pao je za nešto manje od šest posto. “Ruska kupovna moć je u posljednjih nekoliko godina značajno oslabila, a ranije je Rusija, ostvarajući značajne prihode od izvoza nafte, imala rublju koja se dosta dobro držala što je činilo izvoz nekih proizvoda konkurentnim na ruskom tržištu u odnosu na rusku prozvodnju”, objasnio je Marko Đogo, člana Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT.

Prema njegovim riječima, iako nije riječ o velikim količinama ribe sada je bilo kakav izvoz važan, s tim da udjel proizvodnje ribe u BDP-u nije visok i teško će se preko noći napraviti neki značajniji pomak u povećanju stope gospodarskog rasta u BiH.

Nužna suvremena tehnologija
Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za razvoj slatkovodnog ribarstva. Jedan do vodećih proizvođača je Tropic ribarstvo – ribnjak Janj koje oko 70 posto ukupne proizvodnje ribe u BiH izvozi u zemlje Europske unije i na tržište Cefte. Riječ je tvrtki koje djeluje u sklopu kompanije Tropic trade iz Beograda, čija je osnovna djelatnost proizvodnja, uvoz i distribucija žive, svježe i smrznute ribe. Proizvode prodaju u Srbiji, BiH i izvoze ih na tržišta Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunjske, Italije i Njemačke.

Trenutačno BiH u zemlje Europske unije izvozi oko 500 tona ribe godišnje. S druge strane, BiH proizvođači ribe sučeljavaju se s brojnim problemima. Najveća prepreka je nepovoljno poslovno okružje te neusaglašeni stavovi na razini entiteta i države BiH. Veliki problem, na koji proizvođači ribe godinama upozoravaju je i oko 150 parafiskalnih nameta, te niske kvote za bescarinski izvoz.

“Sektoru ribarstva potrebna je podrška nadležnih institucija s ciljem stvaranja pogodnog poslovnog okružja za proizvođače, što se prije svega odnosi na investicije za modernizaciju tehnologija, uvođenje novih uzgojnih metoda te osiguravanje povoljnih kreditnih sredstava i bespovratnih sredstava iz EU fondova”, navode u Vanjskotrgovinskoj komori BIH.

Komentirajte prvi

New Report

Close