BiH i Hrvatska ubrzavaju Južnu interkonekciju

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Zajedničko radno tijelo dužno je u roku od šest mjeseci podnijeti izvješće o obavljenim aktivnostima i prijedlog odluke o izgradnji novih mostova.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Hrvatske održali su ovih dana treću zajedničku sjednicu na kojoj je donesen niz odluka, od kojih su se neke odnosile i na zajedničke infrastrukturne projekte, prvenstveno vezane za izgradnju gradskih mostova i novih prometni pravci.

Također, data je snažna podrška projektu izgradnje Interkonekcijskog plinovoda Jug, koji je najavljen kao strateški važan za obje zemlje, a koji će osigurati diverzifikaciju i sigurnost opskrbe Bosne i Hercegovine prirodnim plinom.

Sa sjednice su pozvali nadležne razine vlasti u Bosni i Hercegovini i nadležne institucije da značajno ubrzaju svoje aktivnosti i time stvore preduvjete za sklapanje sporazuma o izgradnji plinovoda “Južna interkonekcija BiH i Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara zadužit će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine da formiraju zajedničko radno tijelo koje će na temelju provedene analize, ispitat će se gospodarska i ekonomska potreba i opravdanost izgradnje novih mostova.

Zajedničko radno tijelo dužno je u roku od šest mjeseci podnijeti izvješće o obavljenim aktivnostima i prijedlog odluke o izgradnji novih mostova, ako ih ocijeni opravdanima, odnosno negativno mišljenje, u suprotnom.

Vlada RH i Vijeće ministara suglasili su se da izgradnja novih mostova ostaje u dugoročnom planu suradnje obiju država, a odluka o izgradnji donijet će se na temelju izvješća zajedničkog radnog tijela.

Vlada Republike Hrvatske obvezat će Hrvatske ceste d.o.o. da u okviru svojih mogućnosti osigura što bržu dovršetak spojne brze ceste od graničnog mosta na rijeci Savi do čvora Novi Varoš, sa spojem na državnu cestu DC5. 

Komentirajte prvi

New Report

Close