BiH drvoprerađivači traže da se u sljedeće dvije godine zabrani izvoz trupaca

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2021. u 22:00
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Problem manjka sirovina rješavaju na dražbama u Hrvatskoj i kupovinom iz privatnog sektora.

Drvoprerađivači u Bosni i Hercegovini muče se s manjkom sirovina koje teško nabavljaju i smatraju da je najbolje rješenje za taj problem zabrana izvoza trupaca izvan BiH.

Lazo Šinik, tajnik Udruženja šumarstva i prerade drva u Privrednoj komori RS, istaknuo je da je osnovni koncept da se sva količina šumskih sortimenata podijeli na pravedan način.

“U posljednje tri godine imali smo zajedničku inicijativu entitetskih ministarstava, kao i komorskih udruženja za preradu drva i šumarstvo te smo usuglasili mjere koje su trebale ići na Savjet ministara BiH.

Tada je došlo do promjene vlasti, kao i pandemije, i to je stavljeno na čekanje, ali smo opet pokrenuli to pitanje. Predloženo je da se na dvije godine ograniči izvoz trupaca izvan BiH, što bi pridonijelo poboljšanju stanja”, objasnio je Šinik za Nezavisne novine.

Prednost dati domaćem tržištu

On je istaknuo je da je cjelokupna količina šumskih sortimenata koji se posijeku godišnje u Republici Srpskoj oko dva milijuna prostornih metara te da su od toga milijun prostornih metara trupci, a ostalo drugi šumski sortimenti.

“Ključno rješenje je da se, pored svega što se poduzima u zaštiti drvoprerađivača, također ništa od šumskih sortimenata ne odlijeva izvan RS i BiH. Postoje i zlouporabe, kao što je ona da neki koji su na popisu kupaca u Republici Srpskoj kupuju od Šuma Srpske sortimente, ali ih ne prerađuju, već ih prodaju po višim cijenama, što je izričito zabranjeno. Također, ne postoji zabrana izvoza trupaca za onaj dio koji potječe iz privatnih šuma, a te količine bile bi dragocjene”, rekao je Šinik.

Vildan Hajić, predsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije pri Privrednoj komori FBiH, smatra da treba biti obazriv kada je riječ o donošenju odluke o zabrani izvoza trupca putem zakona.

“Svakako mislim da treba zabraniti izvoz trupaca izvan države, ali da se i povede računa da ta sirovina koju imamo bude na neki način subvencionirana kao prioritet za prodaju na domaćem tržištu, a tek onda da se ostavi prostor kako bi prodavači mogli izaći na slobodno tržište i prodavati je po tržišnim cijenama”, objasnio je Hajić.

On je dodao je da se dosta rezane građe koja se može potrošiti u BiH izvozi i koristi kao poluproizvod.

Ne zna se kolika je ponuda

“Trebalo bi na neki način potaknuti drvoprerađivače da pokušaju tu robu prodati i ponuditi domaćim tvrtkama, posebno onima s finalnim proizvodima, kako bi imali dovoljnu količinu drva za preradu”, dodao je Hajić. Nikolina Savić, menadžerica u Delfin trgotransu, tvrtki za preradu drva iz Čelinca, rekla je da problem manjka sirovina rješavaju na dražbama u Hrvatskoj i kupovinom iz privatnog sektora.

“To je samo privremeno rješenje, jer nikad ne znamo kolika će količina biti ponuđena, a troškovi su veći nego kada nabavljamo od Šuma Srpske”, navela je Savić.

Prema njenim riječima, najbolje rješenje bi bilo kada bi se mogle osigurati veće količine od državnih Šuma Srpske.

“U zajedničkom je interesu svih drvoprerađivača da se pokrene zabrana izvoza trupaca izvan BiH, jer mi ne možemo sami nabaviti količine koje su potrebne”, istakla je Savić.

Komentirajte prvi

New Report

Close