BiH će tužiti Pfizer ako ne dobije cjepivo na vrijeme

Autor: Poslovni dnevnik , 25. veljača 2021. u 22:00
BiH u prvom tromjesečju treba stići 23.000 doza Pfizerovog cjepiva/Shutterstock

BiH je potpisala ugovor s COVAX-om u rujnu 2020. za nabavku 153.600 doza cjepiva AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer/BioNtech.

Bosna i Hercegovina je dobila nove uvjete za isporuku cjepiva kroz COVAX mehanizam. Od BiH se traži da izravno pregovara s Pfizerom, američkim proizvođačem uključenim u tu globalnu inicijativu. Iz Sarajeva odgovaraju da bi u slučaju izostanka najavljenih isporuka BiH mogla zatražiti pravdu na sudu.

Budući da BiH nema državno ministarstvo zdravstva, za realizaciju ugovora zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova, tj. Sektor za zdravstvo. BiH je potpisala ugovor s COVAX-om u rujnu 2020. za nabavku 153.600 doza cjepiva AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer/BioNtech te je za to platila oko 10,5 milijuna dolara.

Dušan Kojić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH u sektoru za zdravstvo, kaže za Radio Slobodna Europa da prema ugovoru cjepivo treba početi dolaziti u prvom tromjesečju. “Ne dođe li, imamo pravni temelj za tužbu“, rekao je Kojić. O nepoznatim novim zahtjevima Pfizera u BiH će se održati sastanak 26. veljače.

Komentirajte prvi

New Report

Close