Bez suglasnosti državnih tijela BiH počeli radovi na Aerodromu Trebinje

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2021. u 22:00
Foto: DuŠko MaruŠiĆ/PIXSELL

Izgradnja aerodroma u Trebinju nije moguća bez da Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH usvoje memorandum o suradnji između Srbije i BiH.

Na lokaciji najavljenog Aerodroma Trebinje, pokraj sela Taleža, počeli su istražni radovi i izgradnja pristupnih cesta, a posjetili su ih Nedeljko Ćorić, ministar prometa i veza RS i Mladen Stanković, direktor buduće zračne luke, zajedno s gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem.

Vlada Srbije, koja je financijer tog projekta u Republici Srpskoj, odnosno BiH, kako je rečeno, dosad je osigurala 370.000 KM (oko 190.000 eura) za geološka istraživanja, a vlada RS će platiti sve ostale poslove do građevinskog dijela projekta.

“Sva su pitanja otvorena i smatram da ćemo u ovoj i sljedećoj godini realizirati sve planove koje smo započeli, a to su, osim pristupnih cesta aerodromu i gradske obilaznice, gradnja slobodne zone i druge infrastrukture”, rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. Sredstva za izvlaštenje zemljišta su već osigurana te će se uskoro krenuti u otkup.

‘Memorandum je politička zamka’’

U izgradnju Aerodroma Trebinje Srbija će uložiti 50 milijuna eura, a završetak radova planiran je za 2023. godinu. Aerodrom će se nalaziti na kraškom području 14 kilometra zapadno od središta Trebinja i prostirat će se na površini većoj od 300 hektara. Krajem travnja raspisan je međunarodni natječaj za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Međutim, ostaje ključno pitanje tko će letjeti s tog aerodroma, budući da je okolna mreža zračnih luka više nego dovoljna.

U kolovozu, Hrvatska je od Bosne i Hercegovine zatražila objašnjenje što se točno planira graditi u tom pograničnom području. S druge strane, ministar prometa i veza RS kaže da je u stalnom kontaktu s kolegama iz Srbije.

50

milijuna eura uložit će Srbija u izgradnju Aerodroma Trebinje

“Mi smo prije mjesec i pol imali nekoliko sastanaka gdje su bili predstavnici svih ustanova i ministarstava, predsjednik vlade RS, srpski član Predsjedništva BiH, predstavnici Aerodroma Trebinje i njihove kolege iz Srbije, pokušavajući riješiti sva neriješena pitanja, iako ih nemamo puno osim potpisivanja memoranduma između Srbije i Vijeća ministara BiH da bi mogli krenuti s izgradnjom”, objasnio je Nedeljko Ćorić.

Dodao je da se ne može odrediti točan datum početka građevinskih radova jer je prethodno potrebno pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i istražni dio posla.

“Onog trenutka kada se stvore svi uvjeti da se može krenuti u izvođenje radova i kada ćemo znati njihov točan početka i trajanje moći ćemo dati i konkretnije informacije o rokovima”, dodao je ministar Ćorić.

Izgradnja zračne luke u Trebinju, koju će graditi RS i Srbija, neće biti moguća bez suglasnosti Vijeća ministara i Predsjedništva BiH na memorandum o suradnji za realizaciju tog infrastrukturnog projekata, navode BiH mediji.

Stručnjaci za državnu imovinu smatraju da je memorandum politička zamka jer je pitanje vlasništva nad državnim zemljištem, na kojem će se graditi zračna luka, u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.

Zabrana raspolaganja

“Memorandum o suradnji između Srbije i Bosne i Hercegovine je preduvjet da bi se izgradilo sve što je potrebno i trenutačno radimo na izmjeni zakonske procedure koja je nužna da bi se projekt izgradnje aerodroma mogao provesti”, kaže Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH.

On kaže da će memorandum potpisati Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i Ministarstvo za infrastrukturu Srbije.

“Nakon potpisivanja, memorandum dolazi na Vijeće ministara BiH koje bi ga trebao usvojiti, a zatim ga treba potvrditi Predsjedništvo BiH”, rekao je Mitrović.

Muharem Cero, stručnjak za državnu imovinu, ukazuje na činjenicu da se aerodrom većim dijelom gradi na državnom šumskom zemljištu i to je sporno pitanje koje se mora riješiti, a u nadležnosti je Parlamentarne skupštine BiH. On podsjeća da je državno zemljište pod zabranom raspolaganja, a memorandum smatra političkom zamkom.

“Nadam se da Vijeće ministara BiH neće potpisati ovaj memorandum jer njegovim potpisivanjem na neizravan način bi se reklo da je BiH dala suglasnost RS i Srbiji da grade zračnu luku u Trebinju tako da bi vlasništvo nad aerodromom bilo u rukama Srbije, a RS bi dala svoje, a zapravo tuđe zemljište”, istaknuo je Muamer Cero.

Komentirajte prvi

New Report

Close