Bez Exita i kruzera na Dunavu u Vojvodini čak 50 posto manje turista

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2021. u 22:00
Glazbeni festival svake godine dovede desetke tisuća gostiju iz inozemstva/SHUTTERSTOCK

Najviše turista zabilježeno je u Novom Sadu, Subotici i Somboru, ali je i u tim gradovima pad velik u odnosu na 2019. godinu.

Doživi više od očekivanog” slogan je s web stranice Turističke organizacije Vojvodine, koji se u 2020. godini nije ispunio zbog pandemije koronavirusa, a to se nastavilo i za vrijeme novogodišnjih blagdana.

Novi Sad je u 2020. godini posjetilo čak 59 posto manje turista nego lani, a bez glazbenog festivala Exit i dunavskih kruzera, stiglo je 70 posto manje stranih turista nego godinu ranije. Iako je u nekoliko navrata najavljivan, Exit na Petrovaradinskoj tvrđavi otkazan je u posljednji trenutak.

Najviše stranih gostiju iz BiH

“Početkom godine imali smo u Novom Sadu značajan broj turista, ali onda je gotovo sve stalo”, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) Tihana Putin iz Turističke organizacije Novog Sada. Prema njenim riječima, pandemija će i dalje utjecati na turizam, a glavno će pitanje biti osjećaj sigurnost kod gostiju.

“Pokušali smo izravno komunicirati s turistima i to prije svega na društvenim mrežama. Kreirali smo i različite ponude zajedno s hotelijerima”, rekla je Tihana Putin.

Kako je objasnila, kasnije je zabilježen veći broj posjeta domaćih turista, koji su u listopadu ostvarili četiri posto više noćenja nego u istom mjesecu 2019. godine.

Krajem prošle godine zabilježen je 61 posto manji broj turista u Srbiji, a gotovo za 50 posto pao je broj noćenja u odnosu na 2019. godinu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Bez festivala i stranih turista, koji obično u ljetnjim mjesecima posjećuju Vojvodinu, ugostitelji ali i turističke agencije bilježe velike minuse. Vojvodinu je umjesto uobičajenih 500.000 turista godišnje lani posjetilo 50 posto manje.

65.000

stranaca posjetilo je Vojvodinu u godini pandemije

Značajno je pao i broj stranaca, koji su dolazili zbog različitih kulturnih manifestacija i plovidbe Dunavom. Zato je u godini pandemije Vojvodinu posjetilo samo nešto više od 65.000 stranaca, a zabilježen je i znatno manji broj noćenja. Od stranih gostiju Srbiju su najčešće posjećivali građani iz zemalja regije, prije svega iz Bosne i Hercegovine.

U Vojvodini najviše posjeta bilježi se u Novom Sadu, Subotici i Somboru, ali je i u tim gradovima pad velik u odnosu na prethodnu godinu.

Značajne minuse trpe i u ugostiteljstvu. U gradu Kula, Goran Hardi, koji se godinama bavi tim poslom, kaže da bez značajne podrške države, mnogi poduzetnici u tom sektoru neće preživjeti pandemiju. Njemu je promet pao za 40 posto, zbog čega od države očekuje konkretniju pomoć.

Vaučeri znatno pomogli

“Dobili smo samo nekoliko minimalnih plaća. Država nam je mogla smanjiti porez”, dodaje Hardi. Za ugostitelje je veliki problem i plaćanje najamnina za poslovne prostore. Ministarstvo trgovine i turizma u studenome je objavilo da je pokrenulo inicijativu za smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu sa 20 na 10 posto.

“Sektoru turizma nužna je pomoć jer subvencije pokazuju pozitivan utjecaj na broj turista”, ističe Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacije Vojvodine, pozivajući se statistiku u ljetnjim mjesecima.

“Ono što je značajno utjecalo da dolazak domaćih turista jesu subvencije putem sustava vaučera, što je provelo resorno ministarstvo, ali i kampanja naše organizacije, što je značajno doprinijelo da turizam u Vojvodini zabilježi pozitivne rezultate, posebno u kolovozu i rujnu”, istakla je Nataša Pavlović.

Pokrajinsko tajništvo za turizam najavilo je da će kroz natječaje pokušati pomoći turističkim organizacijama. Kako se navodi na web stranici tajništva, bit će pokrenuti natječaji na kojima mogu sudjelovati lokalne turističke organizacije. Proračun za tu ideju, kako se navodi, iznosit će oko 1,7 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close