Bez dokaza o porijeklu imovine ovdje se plaća 75% posebnog poreza

Autor: Poslovni.hr , 02. svibanj 2022. u 08:00
Foto: ARMIN DURGUT/PIXSELL

Maričić je dodao da će u Poreznoj upravi biti osnovan Sektor za utvrđivanje porijekla imovine i posebnog poreza.

Porezni obveznik koji ne dokaže porijeklo imovine plaćat će 75 posto posebnog poreza, priopćila je Porezna uprava Republike Srpske nakon sastanka s predstavnicima institucija uključenih u provođenje Zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

”Porezna uprava pokreće postupak kontrole ako se u prethodnom postupku pokaže vjerojatnim da u najviše tri uzastopne kalendarske godine u kojima fizička osoba ima povećanje imovine postoji razlika između povećanja imovine i prijavljenih prihoda koji su veći od 300.000 KM (oko 153.000 eura)”, rekao je Goran Maričić, direktor Porezne uprave RS.

On je dodao da se poseban porez na imovinu plaća po stopi od 75 posto na osnovicu utvrđenu u skladu sa zakonom, prenosi Indikator.ba.

Maričić je krajem prošlog tjedna održao sastanak u Banjoj Luci s predstavnicima institucija uključenih u provođenje novog zakona, na kojem ih je upoznao s tim zakonskim rješenjem, kao i s obvezama koje proizilaze iz njega.

Iz Porezne uprave navode da je sastanak organiziran s ciljem učinkovitog provođenja Zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, kojim je propisana suradnja između Porezne uprave i ministarstava, republičkih uprava, republičkih upravnih organizacija, institucija s javnim ovlastima i drugima, koji moraju Poreznoj upravi dostavljati podatke za provođenja tog zakona.

Poreznoj upravi RS tim su zakonom koji stupa na snagu godinu dana od dana objavljivanja (u siječnju 2023.), dane ovlasti uvida i pribavljanja podataka iz dokumenata tih institucija iz kojih se može utvrditi imovina fizičke osobe.

Maričić je dodao da će u Poreznoj upravi biti osnovan Sektor za utvrđivanje porijekla imovine i posebnog poreza.

Komentirajte prvi

New Report

Close