Besplatna struja, plin i grijanje za 200.000 ljudi

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2021. u 12:34
Procjenjuje se da bi moglo biti do 20.000 ugroženih kupaca toplinske energije/Shutterstock

U Zakonu o energetici bili su navedeni samo zaštićeni kupci struje ili plina, a sada se uvode i kupci u području toplinske energije.

Unatoč tome što je državnim proračunom za 2021. predviđeno manje novca za pomoć socijalno ugroženima koji imaju pravo na besplatne kilovate električne energije i prostorne metre plina, u srpskom Ministarstvu energetike očekuju da će se njihov broj povećati do kraja godine za dva ili možda čak i tri puta.

Proračunom je, kako je potvrđeno iz resornog ministarstva, za 2020. godinu za te svrhe bilo predviđeno 1,345.670.000, a za ovu 1,300.000.000 dinara, piše Politika.

Plin ne plaća samo 67 građana

Novost je što će prema Zakonu o energetici ubuduće to pravo moći koristiti i ugroženi kupci koji troše toplinsku energiju, za grijanje i toplu vodu.

U Zakonu o energetici bili su navedeni samo zaštićeni kupci električne energije ili plina, a izmjenama odredbi uvodi se i energetski ugroženi kupac u području toplinske energije.

Takvi potrošači će prema prijedlogu zakona dobivati subvencije za potrošenu električnu i toplinsku energiju ili za plin, objašnjavaju iz Ministarstva energetike. Kad je riječ o toplinskoj energiji, procjenjuje se da bi broj ugroženih kupaca mogao biti do 20.000.

70.000

potrošača koristilo je lani besplatnu struju

Također, očekuje se povećanje broja ugroženih kupaca za dva ili možda i tri puta. Dosad je bilo nekoliko desetaka tisuća građana Srbije koji su koristili pravo na besplatnu struju, a s unaprjeđenjem kriterija koji su u nadležnosti lokalnih samouprava taj broj bi se mogao povećati i na 200.000.

Besplatnu električnu energiju lani je koristilo oko 70.000 energetski ugroženih kupaca, a u području prirodnog plina njih samo 67.

Status energetski ugroženog kupca imaju kućanstva s jednim članom koji troši 120 kilovatsati mjesečno, zatim kućanstva s dva i tri člana koja troše 160 kilovatsati i kućanstva s četiri i pet članova čija je potrošnja 200 kilovatsati mjesečno. Granica za kućanstva sa šest i više članova iznosi 250 kilovatsati.

Svi koji primaju socijalnu pomoć ili dječji doplatak, uopće se ne trebaju prijavljivati za navedenu mjeru jer im se ona automatski dodjeljuje. Građani koji smatraju da ispunjavaju uvjete to pravo mogu ostvariti preko lokalnih samouprava i njihovih centara za socijalni rad.

Ne smije biti dugova

Energetski ugroženi kupac električne energije ili prirodnog plina iz kategorije kućanstva onaj je tko živi u jednoj stambenoj jedinici s jednim mjernim mjestom na kojem se mjeri potrošnja električne energije, odnosno prirodnog plina, koji troši maksimalnu količinu električne energije ili prirodnog plina u skladu s uredbom.

Kriteriji za stjecanje statusa energetski ugroženog kupca su ukupan mjesečni prihod kućanstva, broj članova obitelji i imovinsko stanje.

Ostvareni ukupni mjesečni prihod kućanstva usklađuje se dva puta godišnje s indeksom potrošačkih cijena u prethodnih šest mjeseci na temelju podataka Republičkog zavoda za statistiku, i to 1. travnja i 1. listopada tekuće godine.

Ugroženi kupac ima pravo na smanjenje mjesečne obveze za određene količine električne energije, odnosno plina pod uvjetom da nema dugova. Ako ne plati račun s tim smanjenjem gubi pravo na povlastice.

Komentirajte prvi

New Report

Close