Berane postaju centar za zaštitu od požara

Autor: Poslovni dnevnik , 02. ožujak 2021. u 22:00
S aerodroma u Beranama letjeli su putnički zrakoplovi za Podgoricu i Beograd/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Master planom razvoja aerodroma u Crnoj Gori do 2030. godine utvrđuje se strategija razvoja zračnih luka u Tivtu i Podgorici, dok se Berane uopće ne spominju.

Na sjeveru Crne Gore postoji grad s aerodromom koji se ne koristi više od četiri desetljeća. Riječ je o Beranama, čija lokalna vlast tvrdi da sva njihova zalaganja oko privođenja aerodromske piste nekoj korisnoj svrsi nisu naišla na razumijevanje državnih vlasti.

Prema riječima Vladimira Đakovića, menadžera Općine Berane, teško se može razmišljati o ponovnom uspostavljanju putničkog zračnog prometa u Beranama, a aerodrom može biti bolje iskorišten na neki drugi način, piše Dan.

“Javljale su nam se brojne organizacije s različitim inicijativama, od kojih je najozbiljnija ona da se aerodrom u Beranama iskoristi za stvaranje regionalnog međunarodnog centra za zaštitu od požara. Berane imaju odličnu poziciju s koje mogu pokriti potrebe nekoliko susjednih država jer bi s njega zrakoplovi mogli najbrže dolaziti do ugroženih područja.

Taj projekt zahtijeva ulaganje od oko 20 milijuna eura što bi se moglo osigurati preko IPA fondova. Usto, Aero klub iz Berana pokrenuo je inicijativu da se aerodrom iskoristi za sportsko letjenje. To znači i otvaranje škole za pilote”, rekao je Đaković.

20

milijuna eura treba uložiti da bi se s beranskog aerodroma počeli gasiti požari

Otežavajuća je okolnost što još uvijek nije završena uknjižba imovine.

“Država je za vrijeme vlasti DPS-a u Beranama predala Općini na upravljanje aerodrom sa zadatkom da se napravi studija za njegovu valorizaciju. Međutim, kad je DPS izgubio lokalnu vlast država je krenula u postupak prebacivanja vlasništva s Općine na državu.

Žalili smo se Ministarstvu financija tražeći da se aerodrom povjeri na upravljanje lokalnoj upravi. Ministarstvo je pozitivno odgovorilo i vratilo predmet na ponovni postupak Područnoj jedinici Uprave za nekretnine u Beranama. Međutim, to tijelo nije poduzelo ništa. Tako se još uvijek ne zna tko raspolaže imovinom aerodroma”, kažu iz lokalne uprave.

No aerodrom u Beranama i dalje ne radi iako su šezdesetih godina prošlog stoljeća na linijama Berane-Podgorica-Berane i Berane-Beograd-Berane letjeli razni tipovi zrakoplova.

Vlada je prije nekoliko godine usvojila Master plan razvoja aerodroma u Crnoj Gori do 2030. godine.

Tim planom utvrđuje se strategija infrastrukturnog razvoja aerodroma u Tivtu i Podgorici, dok se beranska zračna luka ne spominje.

Komentirajte prvi

New Report

Close