Beograd subvencionira obnovu dizala i pročelja stambenih zgrada

Autor: Poslovni dnevnik , 12. srpanj 2021. u 22:00
Dizala u Beogradu u prosjeku su starija od 40 godina/Shutterstock

Grad će raspisati i natječaj za uređenje pročelja, za što će se izdvojiti 200 milijuna dinara.

Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Beograda, rekao je kako je cilj izmjena Zakona o glavnom gradu i Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koje je inicirao Grad Beograd, da se uvede red u održavanje stambenih zgrada, posebno kada je riječ o dizalima i pročeljima.

To je omogućilo, dodao je Vesić, da Grad, odnosno općine pomognu građanima kako bi se obnovili dizala i pročelja.

“Dizala su jedan od najvećih problema jer im je prosječna starost više od 40 godina, a njima se dnevno preveze više ljudi nego javnim prijevozom.

Grad Beograd će pokrenuti natječaj za sufinanciranje zamjene dizala. To znači da ćemo skupštinama stanara ponuditi određeni broj proizvođača dizala kako bi mogli izabrati s kim će sklopiti ugovor, a Grad će sudjelovati sa 10% subvencije od ugovorene vrijednosti dizala”, rekao je Vesić.

On je najavio i da će biti promijenjena gradska odluka prema kojoj su građani dizala mogli otplaćivati tri do pet godina, tako da će taj rok biti produžen na deset godina.

“Vjerujem da će to biti dovoljno stimulativno da se zamijeni veliki broj dizala. Grad će izdvojiti 100 milijuna dinara (oko 51 mil. eura) za tu svrhu”, rekao je Vesić za Studio B.

Grad će raspisati i natječaj za uređenje pročelja, za što će se izdvojiti 200 milijuna dinara (oko 102 mil. eura), a Grad će sudjelovati sa 20%. Uvjeti će biti slični kao i za dizala – otplata na deset godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close