Banjalučkom aerodromu prijete novi problemi

Autor: Poslovni dnevnik , 13. srpanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Banja luka smatra da nije u redu što je BHDCA ovu obvezu prebacila na zračne luke, jer je to njihova naknada i mogli su je naplatiti direktno od avioprijevoznika.

Aerodrom Banja Luka ima tužbu Direkcije za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) jer nije dostavio podatke o broju putnika, zbog čega BHDCA nije mogla od prijevoznika naplatiti naknadu od 1,50 eura.

Kako piše regionalni zrakoplovni portal Zamaaero, Banja luka smatra da nije u redu što je BHDCA ovu obvezu prebacila na zračne luke, jer je to njihova naknada i mogli su je naplatiti direktno od avioprijevoznika.

Čak i BHDCA ima modalitete da aviokompanijama ospori pravo na slijetanje u BiH ako ne plate ovu naknadu, a može ih i ucjenjivati, što aerodromi nemaju.

– Banja Luka je trenutno u sudskom sporu koji će BHDCA vrlo vjerojatno dobiti i nisu sigurni ko će platiti ovoliki iznos novca. Banja Luka nema taj novac – kaže analitičar ovog portala Alen Šćuric.

Zbog toga je zračna luka obavijestila prijevoznike da je vrlo realno da će morati platiti ovaj iznos. A to može značiti samo reakciju LCC-a, smanjenje linija ili čak odlazak prijevoznika iz Bosne i Hercegovine. To nikako ne može biti dobro, piše Zamaaero.

Natalija Trivić, direktorica banjalučke zračne luke, pokrenula je inicijativu da se ova naknada ostavi od 1,50 EUR za stare prijevoznike, ali da se smanji na 0,50 EUR za LCC (niskotarifne kompanije), što bi, smatra, LCC prihvatili.

No, vidimo da je Ryanair krenuo iz Tuzle upravo za tih 1,50 eura, a da su za isti iznos Ryanair i Wizz Air ozbiljno smanjili broj letova iz Podgorice.

Komentirajte prvi

New Report

Close