Banjalučki Kastel postaje centar za evente, traži se ulagač za hotelsku prenamjenu

Autor: Poslovni dnevnik , 14. ožujak 2023. u 22:00
Lokacija budućeg hotela u blizini je mosta/D. Rakita/PIXSELL

Više od pet milijuna eura potrebno je da bi se postojeći objekt unutar tvrđave uredio i time dodatno obogatio turističku ponudu grada na Vrbasu, a bit će pogodan i za razne konferencije.

Grad Banjaluka u potrazi je za ulagačem koji bi rekonstruisao postojeći objekt u sklopu tvrđave Kastel te izvršio prenamjenu u hotel, piše eKapija.

Stranica Invest Srpska navodi da je postojeći objekt potrebno rekonstruirati uz mogućnost dogradnje pratećih sadržaja.

Artiljerijska kasarna
“Objekat se sastoji od dvije građevinske cjeline koje čine jedinstvenu funkcionalnu i oblikovno arhitektonski objedinjenu cjelinu. Jedan dio čini postojeći objekt Artiljerijske kasarne, predviđen za rekonstrukciju.

Ondje su pretežno planirane smještajne hotelske jedinice, a drugi dio, novoprojektirani, u kojem su smješteni potrebni prateći sadržaji neophodni za pravilno funkcioniranje tog tehnološki zahtjevnog programa. Osim osnovne smještajne funkcije prostor je namijenjen održavanju različitih društvenih događaja, svečanih prijema, vjenčanja, promocija…”, ističe se u opisu projekta.

Hotel je definiran kroz nekoliko osnovnih funkcionalnih cjelina: smještajni dio (ukupno 20 smještajnih jedinica), ugostiteljski prostori (restoran, kuhinja s pratećim prostorom) i javni prostori.

U zoni između objekta koji se rekonstruira i Bastiona 9, u zoni postojećeg skloništa, predviđa se izgradnja svečane dvorane, pogodne za manje konferencije, prezentacije i slično. Ovaj prostor zajedno s restoranom u podrumskoj etaži, čini cjelinu gdje se istovremeno može održavati čitav niz društvenih događanja.

U Bastionu 9 koji je fizički povezan s hotelom u razini podzemne etaže, planirani prostor namijenjen je održavanju različitih društvenih događaja: mala kamerna scena, održavanje promocija iz područja kulturnog života, caffe klub za mlade i posjetitelje tvrđave Kastel.

Banjalučka tvrđava Kastel, kako je definirano u Strategiji razvoja grada Banjaluka, trebala bi postati okosnica razvoja turističke ponude i centar kulturnih događanja u gradu na Vrbasu, a kroz rekonstrukciju i rehabilitaciju svih prostora unutar tvrđave, definiranih kroz devet funkcionanih cjelina.

Cjelinu 1 čini hotel s pratećim sadržajima, a predstavlja dio kompleksa tvrđave. Lokacija budućeg hotela nalazi se u neposrednoj blizini mosta, obuhvaća prostor od ulaska u tvrđavu Kastel kod Kapi kule do gornje terase obale Vrbasa.

Navedeno je i da je procijenjena vrijednosti projekta oko 5,3 milijuna eura, kao i da je iznos podložan promjenama u skladu s tržišnim uvjetima. Od tog iznosa Gradu Banjaluka pripada oko 150.000 eura troškova za infrastrukturu, urbanističku suglasnost, projektno-tehničku dokumentaciju, građevinsku dozvolu, ekološku dozvolu.

Uz podršku EU
Za ovaj je projekt definirano javno-privatno partnerstvo ili dodjela koncesije, a dosad je pripremljena projektno-tehnička dokumentacija, pribavljena urbanistička suglasnost i ekološka dozvola za cjeloviti kompleks tvrđave Kastel.

Uz podršku Europske unije koja je prepoznala značaj projekta, u obnovu tvrđave Kastel kroz jamstvena sredstva, uloženo je više od 7 milijuna KM. U Cjelini 2 obnovljen je dio Kulturnog centra s pratećim sadržajima, a u Cjelini 9 obnovljen Istorijski muzej – edukativni centar s pratećim sadržajima. Istovremeno, grad Banjaluka uložio je oko 2,1 milijuna KM.

Komentirajte prvi

New Report

Close