Banja Luka u kredit od pet milijuna KM da bi se vratio Akvanin dug Novoteksu

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2023. u 22:00
Akvana, Gradska uprava i eksterni konzultanti rade na kreiranju novih sadržaja/PD

Akvana od samog početka posluje s minusima, a gubici su sada već premašili 12 milijuna konvertibilnih maraka. Iako je račun deblokiran, nije pripremljen dugoročni plan za revitalizaciju.

Grad Banja Luka planira se zadužiti za oko pet milijuna KM kako bi se dokapitaliziralo javno poduzeće Akvana čiji su gubici veći od 12 milijuna KM, piše capital.ba.

Najveći dio kredita, saznaje CAPITAL, bio bi utrošen na vraćanje duga poduzeću Novoteks. Akvana od samog početka posluje s minusima, koji su do sada rezultirali u milijunskim gubicima. CAPITAL je o tome u više navrata pisao.

Premašen iznos
Gubici su doveli do blokada računa koje su se dogodile u nekoliko navrata u prethodnih godina, zato što su Poreska uprava RS i poduzeće Novotekst, tražili naplatu dugova.

U međuvremenu su uprava Akvane i Grad Banja Luka postigli sporazume za otplatu dugova i računi su odblokirani, ali nije pripremljen dugoročni plan za revitalizaciju poduzeća. Posljednje informacije iz Gradske uprave Banjaluka pokazuju da aktualna administracija spas poduzeća vidi u kreditu za dokapitalizaciju.

Gradski menadžer Bojan Kresojević potvrđuje da je kreditno zaduženje Grada jedina mogućnost za dokapitalizaciju Akvane. Dodaje da u proračunu za 2023. za te namjene nije planirana ni marka.

”Iznos od oko 3,1 milijuna KM za Akvanu bio je planiran prijedlogom proračuna grada za ovu godinu, ali on je skinut amandmanom većine”, rekao je i napomenuo da je taj novac trebao biti iskorišten za rješavanje duga prema Novoteksu. Kaže da je u međuvremenu došlo do promjene situacije, te da će biti potrebno puno više novca za Akvanu.

”Kada je formiran prijedlog proračuna, 3,1 milijun konvertibilnih maraka bio je minimalni iznos za izmirenje obaveza prema Novoteksu. Ali taj iznos će biti veći, jer u međuvremenu imamo nove procese s Novoteksom koji do tog trenutka nisu bili presuđeni i obaveze nisu bile izvršne”, rekao je Kresojević i dodao da bi se taj iznos mogao popeti i na četiri milijuna KM.

Kako bi u taj novac bile uključene i aktivnosti za restrukturiranje Akvane, Kresojević kaže da će kredit najvjerovatnije ići na iznos do pet milijuna KM. U taj preostali novac trebale bi biti uključene mjere, te sadržaji koji bi “trebali učiniti poduzeće profitabilnim”.

Postavlja se pitanje kako izgleda plan za spas Akvane koji bi stao u oko milijun KM. Kresojević nije bio spreman iznositit detalje. Za sada je poznato da će Gradski olimpijski bazen ostati u sklopu Akvane iako je ranije spominjana mogućnost da se zatvoreni bazen pripoji SC-u Borik.

Za taj objekat će Grad Banjaluka kao i do sada izdvajati novac iz proračuna za održavanje kroz redovna sredstva. Ostaje još pitanje vodenog parka u naselju Borik.

Ugostiteljstvo generator duga
”Ljudi iz Gradske uprave, Akvane i eksterni konzultanti rade na kreiranju novih sadržaja te prave procjene troškova i ispituju koji su segmenti poslovanja proizveli gubitke. Već imamo obrise tih rezultata, a to je da je bez amortizacije 90% gubitaka proizvelo ugostiteljstvo”, kazao je Kresojević za CAPITAL.

Dodao je da će odluka o podizanju kredita za dokapitalizaciju Akvane biti upućena u skupštinsku proceduru do početka travnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close